Министарство безбједности ћути о врбовању селефија

Жељка Домазет
Министарство безбједности ћути о врбовању селефија

Сарајево - У Министарство безбједности БиХ 19. марта стигао је захтјев Предсједништва БиХ да тој институцији у року од три дана буде достављена информација о наводима изнесеним у јавности о активностима Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) Хрватске и генералног конзула Хрватске у БиХ, тврде извори блиски Министарству безбједности.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић рекао је да је према његовим сазнањима у ово министарство стигао закључак  Предсједништва БиХ у петак  на који ће одговорити ове седмице.

- Неке оперативне податке не можемо достављати, али у мјери колико може да се каже нека информација, ми ћемо је доставити - рекао је Мектић и додао да остаје при раније изнесеним ставовима о хрватским обавјештајцима и дипломатама који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

Замјеник министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Мијо Крешић рекао је да зна да је Предсједништво БиХ затражило од овог министарства информацију о наводима изнесеним у јавности о активностима Безбједносно-обавјештајне агенције Хрватске.

Шеф Клуба делегата српског народа Средоје Новић рекао је за "Глас Српске" да БиХ потреса још једна афера.

- Све ће се завршити по принципу "Тресла се гора, родио се миш" из простог разлога што у БиХ нико не придаје озбиљан значај тим питањима како би се јасно утврдило о чему је ријеч. Тужилаштво БиХ је већ формирало предмет и почело да испитује шта је од тога тачно, а шта није, а безбједносне агенције о томе ћуте и по медијима се препуцавају неки њихови званичници. Било би нормално да је прије Тужилаштва Извршно-обавјештајни одбор размотрио то питање, дао своје квалификације и мишљење у вези са тим. Ако ОБА располаже са тако важним подацима и сазнањима, онда је морало и дипломатским и другим путем да то изведе на чистац и расвијетли - каже Новић који је готово читав свој радни вијек провео у безбједносним структурама.

Новић додаје да је Предсједништво затражило од Министарства безбједности став у вези са свим тим, али да је поразно да Министарство не доставља одговор.

- Сматрам да је то још једна фарса у БиХ, а чуђење неких како то по БиХ вршљају обавјештајне службе других земаља не заслужује другачији коментар осим оног "Добро јутро, Колумбо". Поставља се питање гдје су били толике године и шта раде они који би требало да се баве присуством страних обавјештајних служби на овом простору. Недопустиво је да стране обавјештајне службе јавно и јасно кажу да су обављале разговоре са држављанима БиХ. Постављам питање свима, а нарочито безбједносним структурама по ком основу су то оне радиле и по ком основу и са којом намјером дјелују по БиХ. Очигледно то раде легално. Нема никакве дилеме да у БиХ поштују једну или двије обавјештајне службе са којима се одржава тијесан однос, а остали су по страни - рекао је Новић.

Саслушања

 

Тужилаштво БиХ је 14. марта формирало предмет да би хитно биле утврђене све околности и наводи изнесени у медијима који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ. У вези са тим је наредног дана саслушан је Драган Мектић, његов замјеник Мијо Крешић, али и поједини новинари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана