Министарства наставила да дијеле радне књижице

Маријана Миљић
Министарства наставила да дијеле радне књижице

Сарајево - Институције БиХ наставиле су да запошљавају раднике, а само у министарствима Савјета министара БиХ лани је радну књижицу добило 25 нових службеника.

Поплава конкурса за пријем службеника у министарствима, али и у другим институцијама БиХ видљива је и ове године. Тако је Агенција за државну службу објавила конкурс Министарства одбране које тражи седам нових службеника. Огласе за пријем новог радника расписало је и Министарство спољне трговине, а исти примјер слиједи и Министарство за људска права. За њима не заостају ни агенције на нивоу БиХ које свакодневно траже нове службенике.

Тренутно је отворено седам јавних конкурса, а у поступку је двадесетак.

У Агенцији за државну службу БиХ речено је "Гласу Српске" да је, када је ријеч о министарствима лани највише радника и то њих шест посао добило у Министарству цивилних послова БиХ, док је пет запослено у Министарству за људска права и избјеглице. Радну књижицу у Министарству спољних послова БиХ добила су три радника, а исто толико и у Министарству одбране. По два радника запослена су у Министарство правде, те финансија и трезора као и спољне трговине и економских односа, те комуникација и транспорта.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић напомиње да је још крајем 2014. године донесена одлука да буде обустављено свако запошљавање радника на нивоу институција БиХ јер је смањен износ новца у буџету.

- Та одлука је донесена јер у институцијама постоји довољан, а у некима и вишак запослених. Очито је да ова одлука није испоштована - казала је Марковићева и додала да је Савјет министара и ове године планира да настави да запошљава више од 300 радника.

Она је нагласила да је видљиво да Савјет министара БиХ води политику која показује да је у већ пребукиране институције потребно запослити нове раднике, односно страначке кадрове.

- Поред тога, они се не осврћу ни на чињеницу да је економска ситуација у БиХ исувише тешка и да ће буџет тешко моћи да подносе нова запошљавања - рекла је Марковићева и додала да је посебно забрињавајуће за РС то што је Савез за промјене дозволио да се настави ухљебљивање и запошљавања на нивоу БиХ на терет Српске. 

Наглашава да је познато да институције БиХ имају више од 22.000 радника, те да апсолутно не постоји потреба за новим јер их и онако тренутно има превише.

Када је ријеч о смањењу броја радника, министарства је лани напустило 48 запослених који су стекли услове за пензије.

Највише радника и то њих 18 пензионисано је у  Министарству иностраних послова, а шест у Министарству одбране. По пет радника услове за пензију у 2015. години стекло је у Министарству за људска права, те финансија и трезора, док су по четири запослена отишла у пензију у Министарству безбједности, те спољне трговине и економских односа. Из Министарства правде лани су отишла три радника, два из Министарства цивилних послова, а један из Министарства комуникација.

Издвајања

У плану запошљавања на нивоу БиХ који је саставни дио буџета институција и међународних обавеза за 2016. годину наведено је да ће за бруто плате и накнаде у овој години бити утрошено 544,78 милиона КМ, што је у односу на буџет из 2015. године више за 6,75 милиона.

Министарства                         Број запослених радника

Министарство цивилних послова   6

Министарство за људска права                5

Министарство иностраних послова         3

Министарство одбране                             3

Министарство правде                      2

Министарство финансија                          2

Министарство спољне трговине               2

Министарство комуникације           2

Министарство безбједности            0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана