Ministarska fotelja i NDP-u

Vedrana Kulaga
Ministarska fotelja i NDP-u

Banjaluka - Narodnom demokratskom pokretu Dragana Čavića, koji je prije nekoliko dana istupio iz opozicije, pripašće jedno ministarstvo u novom sazivu Vlade Republike Srpske, a pozicija u izvršnoj vlasti izvjesna je i grupi okupljenoj oko Obrena Petrovića, zaključeno je tokom konsultacija o formiranju vlasti koje su održane juče u Banjaluci.

Nakon što su članovi delegacije SNSD-a, najveće političke partije, koju je predvodio lider Milorad Dodik, u utorak u Palati Republike razgovarali sa delegacijama DNS-a, SP-a i Ujedinjene Srpske, koje su podržali da potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković bude mandatar za sastav Vlade, za sto su juče sjeli predstavnici NDP-a i delegacija iz Doboja koju je predvodio Petrović, koji je nedavno isključen iz SDS-a.

Zaključke s odvojenih sastanaka prenosio je i juče, kao i dan ranije, portparol SNSD-a Radovan Kovačević, koji je potvrdio da je sa Petrovićevom grupom dogovoren zajednički nastup u Republici Srpskoj i na nivou BiH. Tako će Petrović, koji je aktuelni gradonačelnik Doboja, biti poslanik u Klubu SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a dva narodna poslanika, Nebojša Marić i Danijel Jošić, koji su osvojili mandate u parlamentu Srpske, pristupiće Klubu poslanika SNSD-a.

- Bilo je riječi i o vanrednim izborima za gradonačelnika Doboja, gdje ćemo imati zajedničkog kandidata koji će ostvariti ubjedljivu pobjedu - naveo je Kovačević.

Boris Jerinić, koji je bio dio dobojske delegacije, kazao je da mjesto u Vladi Srpske nije bilo tema razgovora, već kako obezbijediti bolje uslove u interesu građana Srpske i Doboja.

- Nismo uslovljavali pozicijama. Cilj nam je da Doboj i svi građani osjete boljitak kroz projekte Vlade i da se napreduje i ide ka boljem - kazao je Jerinić i dodao da će u budućem periodu biti dogovora o kandidatu za gradonačelnika koji će, kako je kazao, imati podršku šire grupacije.

Sigurno mjesto u izvršnoj vlasti RS, s druge strane, imaće NDP, koji je osvojio četiri poslanička mjesta u Skupštini, a poslije razgovora sa Dodikom je potvrđeno da Višković ima i njihovu podršku. NDP je, naime, tražio jedno ministarstvo, ali je Kovačević kazao poslije sastanka da nisu insistirali na pozicijama, već da život bude bolji.

Sagovornik “Glasa Srpske” blizak NDP-u odbacio je spekulacije da će Boris Gašpar, bivši ministar koji je nedavno kupio 43 odsto akcija “Banjalučke berze”, biti njihov kadar u budućem sazivu Vlade, ali je potvrdio da će ta stranka popuniti jedno ministarsko mjesto.

- Ne zna se još dosta stvari. Između ostalog, ni to koliko će uopšte biti ministarstava i koja će to biti. Izvjesno je da će biti promjena, tako da je nekorektno licitirati imenima. Te spekulacije o Gašparu u ovom momentu apsolutno nisu tačne - kazao je naš sagovornik. 

Zamjenik predsjednika NDP-a Zdravko Krsmanović juče nije htio da iznosi mnogo detalja o razgovorima koji su vođeni u Palati Republike. Potvrdio je da očekuju jedno mjesto te da su prioritet potezi i reforme za bolji život u RS.

- Insistiraćemo na našim principima i stavovima, a o svemu ostalom razgovaraćemo na idućim sastancima. Svaka stranka ima svoju težinu kroz ostvarene mandate na izborima - kazao je kratko Krsmanović za “Glas Srpske”.

Malešević predsjedava

 

Konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine RS zakazana je za ponedjeljak, a aktuelni predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović izjavio je nakon sastanka predstavnika svih parlamentarnih stranaka da će sjednici predsjedavati najstariji poslanik - Dane Malešević (DNS).

- Pomagaće mu tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika. To su Denis Šulić iz SNSD-a, Aleksandar Glavaš iz DNS-a i Davor Šešić iz SDS-a - rekao je Čubrilović, koji očekuje da će skupštinsku većinu činiti između 50 i 60 poslanika.

Čubrilović je podsjetio da Skupština, prema poslovniku, može imati do četiri potpredsjednika, a da će njihov broj u ovom sazivu biti naknadno utvrđen. Dodao je da se na prvoj sjednici samo pokreće inicijativa za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamenta BiH i Vijeću naroda Srpske te da prijedlozi treba da stignu do 28. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana