Министарска фотеља и НДП-у

Ведрана Кулага
Министарска фотеља и НДП-у

Бањалука - Народном демократском покрету Драгана Чавића, који је прије неколико дана иступио из опозиције, припашће једно министарство у новом сазиву Владе Републике Српске, а позиција у извршној власти извјесна је и групи окупљеној око Обрена Петровића, закључено је током консултација о формирању власти које су одржане јуче у Бањалуци.

Након што су чланови делегације СНСД-а, највеће политичке партије, коју је предводио лидер Милорад Додик, у уторак у Палати Републике разговарали са делегацијама ДНС-а, СП-а и Уједињене Српске, које су подржали да потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић буде мандатар за састав Владе, за сто су јуче сјели представници НДП-а и делегација из Добоја коју је предводио Петровић, који је недавно искључен из СДС-а.

Закључке с одвојених састанака преносио је и јуче, као и дан раније, портпарол СНСД-а Радован Ковачевић, који је потврдио да је са Петровићевом групом договорен заједнички наступ у Републици Српској и на нивоу БиХ. Тако ће Петровић, који је актуелни градоначелник Добоја, бити посланик у Клубу СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, а два народна посланика, Небојша Марић и Данијел Јошић, који су освојили мандате у парламенту Српске, приступиће Клубу посланика СНСД-а.

- Било је ријечи и о ванредним изборима за градоначелника Добоја, гдје ћемо имати заједничког кандидата који ће остварити убједљиву побједу - навео је Ковачевић.

Борис Јеринић, који је био дио добојске делегације, казао је да мјесто у Влади Српске није било тема разговора, већ како обезбиједити боље услове у интересу грађана Српске и Добоја.

- Нисмо условљавали позицијама. Циљ нам је да Добој и сви грађани осјете бољитак кроз пројекте Владе и да се напредује и иде ка бољем - казао је Јеринић и додао да ће у будућем периоду бити договора о кандидату за градоначелника који ће, како је казао, имати подршку шире групације.

Сигурно мјесто у извршној власти РС, с друге стране, имаће НДП, који је освојио четири посланичка мјеста у Скупштини, а послије разговора са Додиком је потврђено да Вишковић има и њихову подршку. НДП је, наиме, тражио једно министарство, али је Ковачевић казао послије састанка да нису инсистирали на позицијама, већ да живот буде бољи.

Саговорник “Гласа Српске” близак НДП-у одбацио је спекулације да ће Борис Гашпар, бивши министар који је недавно купио 43 одсто акција “Бањалучке берзе”, бити њихов кадар у будућем сазиву Владе, али је потврдио да ће та странка попунити једно министарско мјесто.

- Не зна се још доста ствари. Између осталог, ни то колико ће уопште бити министарстава и која ће то бити. Извјесно је да ће бити промјена, тако да је некоректно лицитирати именима. Те спекулације о Гашпару у овом моменту апсолутно нису тачне - казао је наш саговорник. 

Замјеник предсједника НДП-а Здравко Крсмановић јуче није хтио да износи много детаља о разговорима који су вођени у Палати Републике. Потврдио је да очекују једно мјесто те да су приоритет потези и реформе за бољи живот у РС.

- Инсистираћемо на нашим принципима и ставовима, а о свему осталом разговараћемо на идућим састанцима. Свака странка има своју тежину кроз остварене мандате на изборима - казао је кратко Крсмановић за “Глас Српске”.

Малешевић предсједава

 

Конститутивна сједница новог сазива Народне скупштине РС заказана је за понедјељак, а актуелни предсједник парламента Недељко Чубриловић изјавио је након састанка представника свих парламентарних странака да ће сједници предсједавати најстарији посланик - Дане Малешевић (ДНС).

- Помагаће му три најмлађа посланика из странака које су добиле највише посланика. То су Денис Шулић из СНСД-а, Александар Главаш из ДНС-а и Давор Шешић из СДС-а - рекао је Чубриловић, који очекује да ће скупштинску већину чинити између 50 и 60 посланика.

Чубриловић је подсјетио да Скупштина, према пословнику, може имати до четири потпредсједника, а да ће њихов број у овом сазиву бити накнадно утврђен. Додао је да се на првој сједници само покреће иницијатива за избор делегата из РС у Дом народа Парламента БиХ и Вијећу народа Српске те да приједлози треба да стигну до 28. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана