Минималац од идуће године 405 марака

Ведрана Кулага, Свјетлана Шурлан
Минималац од идуће године 405 марака

Бањалука - Влада РС предложиће да минимална плата у Српској буде 405 марака умјесто садашњих 395, сазнаје "Глас Српске".

Приједлог Владе наћи ће се половином октобра на сједници Економско-социјалног савјета РС, гдје ће о њему разговарати са представницима радника и послодаваца. Уколико социјални партнери успију доћи до договора, минималац би могао да буде повећан од идуће године, а није искључено да Влада и без њихове потпуне сагласности подигне љествицу.

Влада намјерава да подигне најнижу плату за десет марака да би била у корелацији са одлуком коју је недавно најавила премијерка РС Жељка Цвијановић, да ће незапослене породиље од наредне године имати право на мјесечну накнаду од 405 марака током 12 мјесеци, односно 18 за треће дијете.

Минимална плата у Српској од 395 КМ, која је тренутно загарантована законом, договорена је на сједници Економско-социјалног савјета РС крајем прошле године, када је минималац повећан за 25 марака.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић потврдила је да ће сједница Економско-социјалног савјета РС бити одржана у првој половини наредног мјесеца, а једна од тема је отпочињање преговора о износу најниже плате у складу са Законом о раду и овлашћењима Економско-социјалног савјета.

- Одлука о најнижој плати биће донесена до краја посљедњег квартала, прије усвајања буџета за наредну годину и тада ћемо знати њен износ. Стандард је да минимална плата износи 50 одсто просјечне плате у РС. То је уједно и наш захтјев и то би Влада требала и морала да испоштује. То је на крају крајева и један од стандарда из Европске социјалне повеље, односно поглавља које говори о најнижој плати. Ту повељу су ратификовали и признали и РС и БиХ - рекла је Мишићева и додала да ће на сједници отворити и проблем злоупотребе најниже плате.

Просјечна нето плата у РС исплаћена у августу 2017. године износила је 832 КМ, а уколико би били примијењени прописи које заговара синдикат, минималац би износио 416 марака. Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић сматра да најнижа плата мора да буде искључиво социјална категорија и да се исплаћује када је фирма у кризи или у неким другим проблемима.

- Али то се злоупотребљава и најнижу плату исплаћују жирално, а остало у кешу. Превише се потенцира проблем најниже плате, а не рјешавају се злоупотребе на основу најниже плате - рекао је Шкребић.

Додао је да ће послодавци разговарати са социјалним партнерима о износу најниже плате, али да још не може да говори какав је њихов дефинитиван став о томе.

- Најнижа плата не може бити резултат нечијих жеља већ економских показатеља и може да расте за проценат за који је расла просјечна плата. То је реалност и математика - истакао је Шкребић.

Извршни директор Удружења економиста РС - SWOT Саша Грабовац каже да је иницијатива за повећање плата подржана и из дијела пословне заједнице и да је добро када се социјални партнери сагласе у одређеним питањима.

- Сигурно ће о овом питању наћи заједнички језик и мислим да ће то проћи. Генерална ситуација је да су плате ниске и то, поред тога што то утиче на лош стандард радника, утиче и на потрошачку моћ, која је један од основних елемената за бржи развој - истакао је Грабовац.

Нагласио је да планирано повећање плате треба да трасира пут којим би требало даље да се креће.

- Ако послодавци не буду повећавали плате, извјестан је даљи одлив радне снаге, који у неким браншама већ поприма облике великог проблема - рекао је Грабовац и додао да би и Влада иницијативу за раст минималца требало да прати олакшицама за пословање, у виду смањења стопа пореза и доприноса, односно да и она поднесе дио терета.

Радници на минималцу

Према подацима Пореске управе РС, који су објављени крајем јула, на најнижу плату пријављено је 11.883 запослених, што је за 3.186 мање него лани.

Економисти сматрају да су кључни разлози смањења броја радника пријављених на минималац њихов одлазак у иностранство и што су их послодавци одјавили па сада раде на црно. Из синдиката су упозорили да је много више радника на минималцу него што показују подаци Пореске управе.

Најнижа плата

370 марака 2016. година

395 марака 2017. година

405 марака 2018. година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана