Минималац 410 КМ, радници остају без колективног уговора

Маријана Миљић
Минималац 410 КМ, радници остају без колективног уговора

Бањалука - Најнижа плата у Српској у идућој години износиће 410 марака, 15 више у односу на овогодишњи минималац, али је и даље неизвјесно када ће и да ли ће уопште радничка права бити дефинисана општим колективним уговором.

Сагласност о најнижој плати јуче су постигли социјални партнери на сједници Економско-социјалног савјета РС. Иако су разматрали и доношење општег колективног уговора, договор није постигнут.

- Прихватили смо повећање најниже плате на 410 марака јер смо свјесни економске ситуације у којој се налазе радници. Надамо се да ће та одлука довести и до раста других плата, али и да ће Влада РС испунити обећање и у идућој и наредним годинама обезбиједити растерећење привреде у погледу опорезивања - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Навео је да послодавци траже од Владе и да спријечи злоупотребу најниже плате, без чега је потпуно ирелевантно колико износи минималац.

- Јавна је тајна да поједини ту плату исплаћују радницима којима никако не би требало и на њу обрачунавају порезе и доприносе. Остатак новца радницима дају на руке. Када би сви уплаћивали обавезе на плате у пуном износу, то би био највећи допринос буџету, правима радника и побољшању економске ситуације - казао је Шкребић и додао да очекује да ће нека кретања на тржишту рада уредити само тржиште.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да су брзо и аргументовано дошли до износа најниже плате за 2018. годину.

- Интерес Владе је да појача увид у рад реалног сектора да би увела ред и смањила сиву економију. То се односи и на злоупотребе у исплати најниже плате. Појачаним контролама покушаћемо стати у крај мешетарима који избјегавају своје обавезе, уносе неред и стварају нелојалну конкуренцију онима који поштено раде - казао је Савановић.

На конференцији за новинаре накнадно се појавила и предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић која је рекла да је синдикат тражио да најнижа плата износи 50 одсто просјечне.

- Добили смо 49 одсто просјечне плате исплаћене у 2016. години. Нисмо добили оно што смо тражили, али смо се нашли на некој средини. Послодавци су у почетку предлагали повећање за три, пет, па десет марака, а на крају смо дошли до 410 КМ. Према подацима Пореске управе РС, најнижу плату у Српској добија око 16.000 радника - казала је Мишићева и додала да тржиште неће средити ствари јер са њега одлазе најквалификованији радници.

Говорећи о општем колективном уговору, Мишићева је навела да није постигнута сагласност у вези са закључењем најважнијег подзаконског документа Закона о раду РС.

- Послодавцима је једино прихватљива уредба Владе РС о основним одредбама општег колективног уговора, али не у цјелости. Најстрашнија ријеч коју сам чула је да породица радника који умре треба да добије накнаду за сахрану од 500 марака, а при томе је Влада утврдила да то треба да износи три просјечне плате. То је страшно. Све што смо понудили друга страна није прихватила - казала је Мишићева.

Нагласила је да су тражили и да у општи колективни уговор уђу сва права која Шкребић, који има фирму, даје својим запосленима и да то буде основ за тај документ.

- Ни то није могло да прође. Не разумијем. Имамо озбиљан проблем јер РС нема општи колективни уговор и не знам да ли ћемо га имати - закључила је Мишићева пожаливши се да се на конференцији за новинаре није појавила на вријеме јер није обавијештена гдје ће се обратити медијима.

Шкребић је навео да су у прошлости давана нека права која послодавци нису могли испоштовати.

- Не можемо обећавати ништа што не можемо испоштовати. Нисмо против општег колективног уговора, али се већ двије године показало да можемо да функционишемо без тог документа. Радници нису осјетили никакве посљедице. Права која су имали раније имају и данас - казао је Шкребић и додао да послодавци сматрају да неке ствари треба да буду регулисане гранским колективним уговорима, јер ту и радници и послодавци знају какве су им могућности.

Страначки дресови

Ранка Мишић је рекла да се на челу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Уније удружења послодаваца РС налазе социјалисти.

- По природи сам љевичар и научила сам да су љевица и социјалисти увијек били на страни човјека. Позивам министра рада да уложи напор и да свом партијском другу каже да је важно да направимо искорак. Ми им стојимо на располагању - казала је Мишићева.

Драгутин Шкребић је рекао да је политичка припадност његова лична ствар и да није предмет преговора о општем колективном уговору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана