Milutin Mišić upozorava: Nerad eksperata doprinio obustavi potrage za Srbima

Goran Maunaga
Milutin Mišić upozorava: Nerad eksperata doprinio obustavi potrage za Srbima

Sarajevo - Nerad Ekspertskog tima za traženje nestalih BiH doprinio je obustavljanju istrage i traženja posmrtnih ostataka nestalih Srba na sarajevskoj deponiji u Buća potoku, jer se od osnivanja sastao samo tri puta, a posljednje okupljanje bilo je prije godinu.

Tvrdi to član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić, ističući da je taj tim imao zadatak da dogovara o redoslijedu i načinu ekshumacija i razmatra zahtjeve za ekshumacije.

- Da su radili svoj posao i bavili se ekshumacijom u Buća potoku, do ovoga sigurno ne bi došlo. Tim je sastavljen od predstavnika Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), Instituta za nestala lica BiH, Tužilaštva BiH, Međunarodnog crvenog krsta (MKCK) i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Predsjedavajuća tima i tužilac Tužilaštva BiH Gorana Tadić posljednji sastanak je sazvala prije godinu, ali je i tada bilo govora samo o cjenovniku - kaže Mišić.

Na sarajevskoj deponiji, dodaje Mišić, s ciljem traženja nestalih sarajevskih Srba posljednji put je nešto rađeno krajem novembra 2013. godine kada je tu lokaciju posjetio predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron.

- Čim je Meron otišao, radovi su zaustavljeni. Tužilaštvo BiH ostalo je dužno novac izvođačima radova iz Istočnog Sarajeva, pa su doveli ekipu iz Visokog i tvrdili da će dobiti mehanizaciju Ministarstva odbrane. Traženje je premješteno na drugu lokaciju, a lokacija primarne grobnice nikad nije pretražena. I na kraju, sve se završilo obustavljanjem potrage - kaže Mišić.

Portparol ICMP-a Lejla Softić izjavila je da oni nemaju dodira sa donošenjem odluka o obustavljanju potrage za nestalima.

- Mi smo više zaduženi za proces koji slijedi nakon obavljanja DNK analize posmrtnih ostataka. Za tu oblast trebalo bi da je nadležan Institut za nestala lica BiH - rekla je Softićeva.

Do izjave Tadićeve, koja je u međuvremenu imenovana za vršioca dužnosti  glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u petak nismo uspjeli da dođemo.

"Glas Srpske" objavio je da je u toku sanacija deponije u Buća potoku, gdje su donedavno traženi posmrtni ostaci ubijenih Srba iz Sarajeva, što znači da je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu i traženje nestalih na toj lokaciji. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je sanacija deponije otpočela iako Tužilaštvo BiH za to još nije dobilo novac.

Po naredbi Tužilaštva BiH ekshumacija nestalih na deponiji počela je u julu 2013. godine. Probno kopanje izvršeno je mašinski i na dubini od 30 metara pronađene su sitne kosti, dio rebra i pršljen, za koje su antropolozi ICMP-a utvrdili da je riječ o kostima ljudskog porijekla. I pored tog saznanja, ekshumacija je obustavljena u avgustu. U oktobru te godine potraga je nastavljena na drugom lokalitetu, ali i dalje traljavo, sve dok nije i zvanično obustavljena.

Na području Sarajeva traga se za još oko 250 Srba koji su u tom gradu nestali tom rata.

Nadležnost

Milutin Mišić kaže da je očito da Tužilaštvo BiH obustavlja potrage na mjestima za koja postoje dokazi da se tu nalaze posmrtni ostaci u ratu ubijenih Srba i da je to više nemoguće prikriti.

- Zato bi najbolje bilo da se Tužilaštvo BiH proglasi nenadležnim za takve predmete. Onda bi trebalo odrediti ko je umjesto Tužilaštva nadležan za to kako bi potraga bila nastavljena - rekao je Mišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana