Милован Дрецун: Потези Приштине кроје и судбину Српске

Вељко Зељковић
Милован Дрецун: Потези Приштине кроје и судбину Српске

Најава предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће власти у Српској због формирања војске Косова испитати могућност повлачења из споразума о формирању Оружаних снага БиХ, представља снажну подршку Србији и српском народу на Косову и Метохији.

Истакао је ово у интервју за “Глас Српске” предсједник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун.

- Они који подржавају сецесију Косова настављају да нас и даље дестабилизују и угрожавају. Драго ми је да власти у Српској прате дешавања на Косову и да их сагледавају кроз праву призму. Верујем да ће се ова ситуација директно или посредно рефлектовати и на будућност Српске - истакао је Дрецун коментаришући посљедња дешавања у јужној српској покрајини.

ГЛАС: Да ли формирање тзв. војске Косова може довести до даље дестабилизације региона?

ДРЕЦУН: Усвајањем спорних закона створен је правни основ да ова војна формација делује на било ком делу КиМ. То до сада није био случај. Сада се ствари суштински мењају, јер ови нови закони дају нови мандат Косовским безбедносним снагама, које у организационом смислу постају права војска Косова. Оне ће сада у сваком тренутку, а под различитим изговорима, моћи да се нађу на административној граници са Србијом. То је велика опасност по безбедност и опстанак српског народа на северу КиМ. Не треба заборавити поменути и да ће власти у Приштини сада моћи да ове снаге искористе и за заузимање неких кључних тачака као што су Газиводе или Трепча. Нови потези Приштине могли би угрозити безбедност у читавом региону, а све се могло спречити да није дозвољено формирање ове војне формације, јер према Резолуцији СБ УН 1244 само КФОР може да буде војна сила на КиМ.

ГЛАС: Очекујете ли да власти самопроглашеног Косова пређу “црту”, те да ли је Србија спремна употријебити своју војску уколико српско становништво буде угрожено?

ДРЕЦУН: Увек постоји опасност да се Приштина одлучи на неку авантуристичку акцију која би могла да доведе до масовног угрожавања безбедности српског народа на том простору. Ипак, надам се да они који који стоје иза оваквих потеза Приштине, а то су пре свега САД, неће дозволити да се пређе та “граница”.

ГЛАС: А која је то граница?

ДРЕЦУН: Не размишљамо о томе да интервенишемо са војском, само тражимо да се не дозволи да дође до ситуација у којима би Србија морала реаговати. А то би се десило када би се Приштина одлучила на масовни погром српског становништва. Ако то КФОР не би то зауставио онда би Војска Србија сигурно реаговала.

ГЛАС: Да ли је случајно то што је званични Брисел недавно упалио зелено свјетло за улазак БиХ у НАТО?

ДРЕЦУН: САД настоје да елиминишу било какав утицај Русије на Балкану и да све балканске земље увуку у НАТО. И прича о Косову је дио тог глобалног мозаика. Циљ је и БиХ увући у ову војну алијансу.

НАТО и притисци

ГЛАС: Став власти у Бањалуци је да неће дозволити улазак БиХ у НАТО. Очекујете ли да због тога САД и Велика Британија појачају своје притиске на РС?

ДРЕЦУН: Интерес САД и НАТО није да им се неко из БиХ супротставља. И наравно да ће свака власт која се противи овим интеграцијама бити њихов трн у оку. Због тога верујем да треба очекивати притиске из Вашингтона и Брисела на власти у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана