Miloš Kovačević, lingvista: Napadima na ćirilicu žele da unište biće srpskog naroda

Željka Domazet
Miloš Kovačević, lingvista: Napadima na ćirilicu žele da unište biće srpskog naroda

Cijepanjem srpskoga jezika, počelo se cijepati i srpsko nacionalno biće. A osnova srpskog identiteta su jezik i ćirilica kao njegovo pismo. Pismo se u jednom narodu može promijeniti, ali u srpskom narodu kada biste promijenili ćirilicu, odnosno kada biste prihvatili latinicu kao službeno pismo, ukinuli bismo vlastitu istoriju.


 

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” jedan od najpoznatijih srpskih lingvista Miloš Kovačević. Krajem prošle sedmice na tribini o očuvanju srpskog jedinstva u Istočnom Sarajevu poručio je da, kada se govori o srpskom jedinstvu, prvo mora da se kaže šta se mora braniti.

- Teško da Srbe može išta da ujedini. Kada vam u grbu stoji “Samo sloga Srbina spasava”, to znači poziv na slogu, a nijedan narod nije srećan ako mora da se poziva na slogu. Na slogu se pozivaju oni koji nikada nisu bili složni - ističe Kovačević.

GLAS: Koliko je za srpski narod bitno očuvanje srpskog jedinstva? Koliko su Srbi uopšte danas jedinstveni i šta ih to može ujediniti?

KOVAČEVIĆ: Mi danas moramo da se zapitamo po čemu smo jedinstven i saboran narod, odnosno šta je ono što nas kao Srbe čini jedinstvenim i po čemu je isti neko ko živi u Banjaluci, ili Podgorici, ili u Beogradu, ili Kragujevcu ili Istočnom Sarajevu ili Sarajevu ili bilo gdje drugo, ako se Srbinom zove. Kada su se stvarali stari narodi Evrope, osnovni kriterijum bio je jezik. Svi koji su govorili istim jezikom, pripadali su istom narodu. Tako je Vuk govorio da Nijemaca ima pet različitih vjera, a svi se Nijemcima zovu zato što govore istim jezikom. I po Vukovom kazivanju, Srbi su tada bili svi koji su govorili štokavski, drukčije rečeno, istim jezikom bez obzira na vjeroispovijest. Kako su vremena prolazila, tako je vjera postala jedan od kriterijuma za različitost, što nikada nije bila prije, i tako se počeo cijepati srpski jezik. Sve što je kod Srba pravoslavaca od Svetoga Save, do Austrougarske napisano, napisano je na ćirilici. Znači, imate osam vijekova ćirilice i jedan vijek latinice. Ali, ipak danas se Srbi dijele na one koji su za ćirilicu i one koji su za latinicu.

GLAS: Kako komentarišete napade na ćirilicu i priču o bosanskom jeziku?

KOVAČEVIĆ: U Republici Srpskoj je u pripremi zakon kojim bi trebalo da se zaštiti ćirilica. Ipak, čim spomenete ćirilicu, za koju Bošnjaci kažu da je ravnopravna, i čim pomenete zaštitu ćirilice, oni se odmah počnu buniti. Je li to onda ravnopravnost? Napadi na ćirilicu se iznova ponavljaju.

GLAS: Na šta konkretno mislite?

KOVAČEVIĆ: Kada su napadali srpski narod tokom istorije, prvo su udarali na ćirilicu. Nikada nijedan narod nije doživio tako nešto kao srpski. Za vrijeme Prvog svjetskog rata ćirilica je bila zabranjena i u Hrvatskoj i u BiH, i u Srbiji i u Crnoj Gori. Svuda je nametnuta latinica. Vrlo je interesantno da je poslije pobjede u Prvom svjetskom ratu Srbija propisala ravnopravnost ćirilice. Od 1919. do 1930. godine pojavljuju se glasovi pobune u Srbiji jer je latinica za deset godina počela da potiskuje ćirilicu. To je znak da je hrvatski filološki program bio toliko dobro pripremljen da je za manje od sto godina kod Srba istisnuo ćirilicu, koja je tu bila osam vijekova. Zato ne treba da vas čudi sve što se danas dešava u BiH.

GLAS: Ne bude li srpski narod zaštitio svoj jezik, šta mu se može desiti?

KOVAČEVIĆ: Kada izgubite osnove nacionalnog identiteta, gubite naciju. Tu nema dileme. To je asimilacija. Pogledajte šta se dešava sa Srbima u Njemačkoj ili kada odete u Čikago kao najveći srpski grad poslije Beograda. Od 350.000 koji žive tamo, ni sto hiljada ne zna srpski jezik. Kad izgubite nacionalni identitet, kad izgubite jezik, kad izgubite pismo, tog trenutka prestajete biti ono što jeste.

GLAS: Šta očekujete od najavljene deklaracije o opstanku Srba?

KOVAČEVIĆ: Iz te deklaracije proistekao je zakon koji je u skupštinskoj proceduri u Srbiji. To je zakon o jeziku i pismu kojim se propisuje da su srpski jezik i ćirilica jedini službeni u Srbiji. Ukoliko se to ne bude poštovalo, uslijediće sankcije. Očito da kod Srba nema nikakve druge mogućnosti da zaživi nešto što je ustavna kategorija, nego da ih prosto gonite da poštuju vlastiti Ustav. To je jako bitno, a posebno je bitna deklaracija o opstanku jezika, ne zbog Srba u Srbiji, iako je i zbog njih bitno, ali je posebno bitno zbog Srba u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Srbi u Hrvatskoj

GLAS: Kako da se Srbi odbrane od napada na vlastiti identitet?

KOVAČEVIĆ: Srpski jezik i ćirilica su osnovni identitetski kriterijumi srpskog naroda. Oni se prvenstveno moraju braniti kada se govori o srpskom jedinstvu. Kada se izgube osnove nacionalnog identiteta, polako počinjete gubiti svijest o pripadnosti, a to najbolje pokazuje kako se jedan narod zatire. Najbolji pokazatelj za to je današnja Hrvatska u kojoj Srbi gotovo da ne smiju reći da su Srbi. Prvo moramo braniti ono po čemu smo proglašeni Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana