Milorad Živković, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja: SDS devastirao grad i ponizio stanovnike

Vedrana Kulaga
Milorad Živković, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja: SDS devastirao grad i ponizio stanovnike

SDS je svojom vladavinom oduzeo Doboju značaj regionalnog centra, devastirao privredu i nelegalnom i neplanskom gradnjom narušio njegov prepoznatljivi urbani izgled.

To mora biti zaustavljeno, rekao je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja Milorad Živković.

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih lokalnih izbora i šta će oni donijeti stanovnicima Vašeg grada?

ŽIVKOVIĆ: Kao i većina stanovnika Doboja, očekujem promjene. Doboj na ovim izborima bira između toga da li da nastavi da tone u depresiju ili da zaustavi pad, podstakne privredu i otvori nova radna mjesta, mladima obezbijedi uslove za život, a starima vrati dostojanstvo. Na građanima je da ne dozvole da ih ponovo kupe i prevare i da daju šansu drugima da pokažu volju, snagu i znanje u radu i podstaknu promjene.

* GLAS: Šta je u osnovi Vašeg programa i za šta ćete se zalagati?

ŽIVKOVIĆ: Prvi cilj je pokretanje privrede i povećanje broja zaposlenih, a drugi reorganizacija javne uprave. Osim toga, moramo angažovati resurse opštine na socijalnom zbrinjavanju najugroženijih. Usvojena je strategija integrisanog lokalnog razvoja do 2020. godine kao dugoročni strateški dokument, ali ju je neophodno revidirati i doraditi jer je ustanovljena nova opština Stanari, što je značajno uticalo na Doboj.

* GLAS: Šta ćete prvo uraditi ako pobijedite?

ŽIVKOVIĆ: Otvoriti vrata kabineta gradonačelnika za građane, pokrenuti aktivnosti za izlazak Doboja iz Zajednice turskih opština, izgraditi spomenik braniocima u centralnom parku i krenuti sa ispunjavanjem ostalih predizbornih obećanja.

* GLAS: Zašto građani treba da glasaju za Vas, a ne za druge kandidate?

ŽIVKOVIĆ: Pokazali smo da diplomatskim angažovanjem predsjednika Milorada Dodika i mojim radom u Parlamentu BiH možemo privući strane investicije, a primjer za to su fabrika voća u koju Azerbejdžan investira 25 miliona evra i više od 200 novih radnih mjesta, smještanje i izgradnja Agencije za željeznički saobraćaj, Rudnik Stanari i autoput Doboj - Banjaluka. Nastavićemo ulagati u izgradnju bolnice, uređenje korita Bosne i privlačiti strane investicije, te voditi računa o svim stvarima za koje aktuelna vlast nije imala sluha.

* GLAS: Kako biste ocijenili protivkandidate?

ŽIVKOVIĆ: Obren Petrović je u desetogodišnjem mandatu dodatno srozao ugled grada učlanjujući ga u Zajednicu turskih opština, ne praveći centralni spomenik braniocima, svjedočenjem u Sudu BiH protiv dojučerašnjih saboraca i sramnim ponašanjem tokom poplava u 2014. godini. Kabinet gradonačelnika je prazan ili zaključan, ne razgovara sa građanima i više šuruje sa načelnicima iz FBiH, a slabo sa Modričom, Stanarima ili Derventom, gdje su ljudi iz SNSD-a. Možda najveća zamjerka je nepodržavanje referenduma o Danu Republike zbog straha od gubitka bošnjačkih glasova.

* GLAS: Kako ćete garantovati građanima da ćete ispuniti obećanja ako pobijedite?

ŽIVKOVIĆ: Garancija su oni koji me podržavaju u ovim izborima - Vlada i predsjednik RS i koalicioni partneri i moj dosadašnji rad. Iza drugih stoje samo partije sa centralom u FBiH, godine laganja i varanja stanovništva. Poznata srpska izreka govori da ako vas neko prevari jednom da je on kriv, ako vas prevari dvaput možda je on kriv, ali ako vas prevare treći put onda ste vi krivi. Moja poruka građanima Doboja je da ne nasjednu na prevaru ponovo.

Obren Petrović

Identična pitanja za intervju kao i ostalim kandidatima koji su predstavljeni tokom predizborne kampanje "Glas Srpske" je proslijedio i kandidatu SDS-a za gradonačelnika Doboja Obrenu Petroviću.

U njegov kabinet pitanja su poslata 22. septembra, ali ni nakon nekoliko poziva do juče nismo dobili odgovore. Petrović je jedini kandidat koji nije odgovorio na pitanja "Glasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana