Milorad Kojić: Pritisak suda na odbranu generala

G. M.
Milorad Kojić: Pritisak suda na odbranu generala

Banjaluka - Raspisivanje međunarodne potjernice za penzionisanim generalom Vojske RS Novakom Đukićem predstavlja dodatni pritisak Suda BiH na njegovu odbranu da ne dođe do ponavljanja postupka u predmetu "Tuzlanska kapija", izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je istakao da je Sud tu potjernicu raspisao zato što je Đukićeva odbrana rekonstrukcijom dešavanja na Tuzlanskoj kapiji dokazali da granata nije mogla doći sa položaja Vojske RS.

- General Đukić nije nikakav bjegunac. U momentu kada je otišao u Srbiju na liječenje nije bilo nikakvih ograničenja Suda za napuštanje teritorije BiH, a njegov tim odbrane dostavio je Sudu kompletnu medicinsku dokumentaciju kojom se potvrđuje da je Đukić na liječenju - kaže Kojić.

Crvenu potjernicu za Đukićem, koji se nalazi na liječenju na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, Interpol je raspisao na zahtjev Suda BiH. U Ministarstvu pravde Srbije rekli su da vlasti Srbije za Đukićem neće raspisivati potjernicu i da s obzirom na to da je državljanin Srbije, neće biti izručen BiH.

Đukić je 2010. godine osuđen na 25 godina zatvora, ali je Ustavni sud BiH poništio tu odluku jer mu je suđeno po pogrešnom zakonu. Apelaciono vijeće Suda BiH u junu mu je smanjilo kaznu na 20 godina zatvora, a Đukić je između dvije presude otišao u Beograd. Sud je 7. oktobra naredio raspisivanje centralne potjernice za njim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana