Милорад Којић: Комисије ће разбити лажну историју

Дарко Момић
Милорад Којић: Комисије ће разбити лажну историју

Политички званичници и представници невладиног сектора из Сарајева, као и ОХР осудили су у четвртак формирање Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995, а нико од њих се није сјетио да је у четвртак био 7. фебруар и да покаже пијетет према више од 2.300 Срба који су тог датума 1942. године поклани у Дракулићу и околним бањалучким селима, каже огорчено директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

 

ГЛАС: Оштре осуде и реакције из Сарајева на формирање комисија су се кретале од тога да је њихов задатак да релативизују злочин у Сребреници, па до тога да ревидирају историју?!

КОЈИЋ: Заиста не видим разлог за такве реакције. Потпуно јасно и недвосмислено је речено и у закључцима Народне скупштине РС да комисије треба да утврде истину. Мој једини закључак је да свима који су тако реаговали и осудили формирање комисија смета истина.

ГЛАС: Директор Истраживачко-документационог центра Мирсад Токача рекао је да је “ово заправо покушај једног ревизионистичког приступа ономе што је већ недвосмислено утврђено”. Како то коментаришете?

КОЈИЋ: Видио сам и тврдње да ми желимо да прекрајамо историју и мијењамо историјске чињенице. То није тачно, јер само кроз објективне и непристрасне извјештаје можемо историчарима оставити могућност да на прави начин тумаче све што се дешавало на овим просторима деведесетих година. Међутим, овдје су обрнуте тезе, јер је у политичком Сарајеву историја утврђена 1996. године и од тада покушава да се наметне. Међународни експерти у комисији ће бити потпуно независни у свом раду и они морају да утврде чињенице које ће бити предмет историјског изучавања. Посао комисије за Сребреницу није да сагледа само догађаје из седам или девет дана из јула 1995. године, већ све што се догађало у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године. Нека они који нас оптужују кажу да ли историја може да се темељи на девет дана?!

ГЛАС: Како коментаришете оптужбе да Влада РС жели да се умањи и релативизује злочин у Сребреници?

КОЈИЋ: То су бесмислене оптужбе. Ми нећемо учествовати у раду комисије и креирању њиховог извјештаја. Комисије ће бити потпуно независне у свом раду, а Центар ће им пружати само административну подршку.

ГЛАС: Хоће ли Влада Републике Српске усвојити извјештај комисија без обзира на његов садржај?

КОЈИЋ: Закључцима и Народне скупштине и Владе РС је дефинисано да ће Влада усвојити извјештај какав год он био.

ГЛАС: Значи и ако извјештаји буду садржавали оно што “прижељкују” из Сарајева?

КОЈИЋ: Тако је. Посао комисија је да утврде истину и кога год та истина бољела Влада Српске ће усвојити извјештај.

ГЛАС: Резултати рада комисија се унапријед оспоравају и тврдњама да ће свој рад базирати на српским документима.

КОЈИЋ: То није тачно. Ево вам само један конкретан примјер. Комисији ће бити доступне изјаве које су сви они који су након пробоја из Сребренице завршили у Тузли дали органима безбједности Армије РБиХ. Зар су то српска документа?

ГЛАС: Из Сарајева се отворено поручује да комисија за Сарајево не треба да рачуна ни на какву подршку из тог града. Доводи ли то у питање њен рад?

КОЈИЋ: Не, јер ми у нашим архивама имамо више од четири милиона страница разних докумената. Али ја их позивам да сарађују и ако имају документацију која иде у прилог њиховој тези, па нека је учине доступном комисији. Међутим, они бјеже од истине, већ желе да скривањем документације, медијским извјештавањима, накарадним судским процесима и на све друге могуће начина одрже лажну тезу.

ГЛАС: На коју тезу мислите?

КОЈИЋ: Један од чланова обје комисије је италијански новинар и ратни извјештач Ђузепе Закарија. Дакле, комисије ће се бавити и тиме како су медији извјештавали од 1991. до 1995. и стварали слику у међународној јавности о искључивој одговорности Срба. Па зар су сви заборавили грозоморне медијске наводе о 200.000 побијених и силованих Бошњака и Бошњакиња да би на крају сам Мирсад Токача установио да је у БиХ укупно страдало око 97.000 особа?! И сада се нама покушава оспорити право да то кажемо?!

Слободарски народ

ГЛАС: Функционер Грађанског савеза Емир Суљагић рекао је сљедеће: “Оно што се овдје догађало између 1992. и 1995. има само једно име, а то је геноцид. Овим жели да се промијени та перцепција и прије или касније ће неко рећи: “Чујте, видите да немамо консензуса о томе шта се догађало, хајдемо гледати и ићи напријед”.

Како то коментаришете?

КОЈИЋ: А шта ми треба да кажемо?! “У реду, имамо консензус да је био геноцид, хајдемо гледати и ићи напријед”. Тиме у ствари жели да се ревидира историја и један слободарски народ прогласи геноцидним. Ја то једноставно не могу да прихватим, јер су Срби у два свјетска рата поднијели огромну жртву борећи се за слободу на страни савезника, током деведесетих су им одузета грађанска права у Словенији, етнички су очишћени из Хрватске, власт у Црној Гори жели да их претвори у грађане другог реда, отима им се Косово и Метохија и чупа срце и након свега тога треба да буду проглашени геноцидним и да се помире с тим. Ја нећу да се помирим!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана