Milorad Dodik za Glas Srpske: Savez za promjene tražio od više zemalja da me privedu

Željka Domazet
Milorad Dodik za Glas Srpske: Savez za promjene tražio od više zemalja da me privedu

Banjaluka, Sarajevo - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče za "Glas Srpske" da je od Srbije i drugih zemalja traženo njegovo privođenje i ustvrdio da su iza tog zahtjeva stajale stranke Saveza za promjene.

- Od Srbije, odnosno njenih bezbjednosnih institucija to su tražili prije godinu. Da apsurd bude veći, nije Srbija jedina zemlja od koje su oni to tražili. Savez za promjene izmišljotinama i lažima nastoji da degradira i pojedince i institucije Srpske - rekao je Dodik, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je od Srbije traženo da privede Dodika.

Tužilaštvo BiH je protiv Dodika nekoliko godina vodilo istragu o kreditu koji mu je odobrila Pavlović banka za kupovinu vile u Beogradu, ali nikada nisu saopšteni njeni rezultati, niti je podignuta bilo kakva optužnica.

- Da je riječ o gnusnim lažima i bezakonju svake vrste, govori i činjenica da su sprovodili istragu u vezi sa kupovinom vile i Pavlović bankom. Sve je vještačio vještak iz Tuzle, a kako nisu bili zadovoljni tim vještačenjem, naložili su da to radi vještak iz Sarajeva. Takva vrsta gnusnih laži je kratkog daha, ali valja sve to izdržati. Njihove namjere su providne i dokazuju da su spremni svime da se služe zarad ostvarivanja svojih ciljeva - kaže Dodik.

Dodao je da očekuje niske udarce i salvu laži i da će to biti naročito izraženo kada se zahukta predizborna kampanja.

- Narod je pročitao stranke koje su okupljene u Savezu za promjene. Njihov kredibilitet iz dana u dan pada i ja im tu ne mogu pomoći. Neka se dave u vlastitom blatu jer su sami izabrali taj put. Umjesto da skupa radimo na jačanju RS, očito je da oni na drugim adresama traže sagovornike i na sve načine nastoje da zaobiđu institucije RS i njene zvaničnike i da im naštete - istakao je Dodik.

Dodao je da je sramotno da Savezu za promjene smeta odlična saradnja RS sa Srbijom.

- Ona se ogleda u mnogobrojnim projektima koje zajedno realizujemo, a biće ih još više. Saradnja će se i dalje razvijati i svakim danom biti sve jača. Izbori će pokazati ko štiti interese RS, a ko ih urušava. Znam da će nasrtaja i podvala biti još, ali na njih sam navikao i svijetla obraza mogu izaći pred narod u svakom dijelu Srpske i Srbije. Za njih nisam siguran, ali to je njihov problem - kazao je Dodik.

"Glas Srpske" saznaje da je uz zahtjev za privođenje Dodika u Srbiju otišlo i popratno pismo iz Ministarstva inostranih poslova BiH. Stav ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka nismo uspjeli da čujemo jer se nije javljao na telefon.

Vučić je preksinoć u emisiji beogradske televizije "Hepi" rekao da je prije godinu stigao zvaničan zahtjev za privođenje Dodika.

- To je traženo zbog, ne znam, neke vile. Zamislite da Srbija privodi predsednika RS. Jeste li vi normalni? Šta hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena? Da ne puštamo naš narod da uđe u Srbiju, da ne damo našem narodu koji hoće da ide u Srpsku i u BiH da pređe granicu? Tako nešto se nikada neće dogoditi - podvukao je Vučić.

Istakao je da slijede izbori u BiH i da očekuje velike pritiske na Dodika.

- Ne bih mu bio u koži šta će sve morati proći i izdržati, i šta će RS u celini morati izdržati - kazao je Vučić.

Na konstataciju da postoje stalni pokušaji destabilizacije Srpske, Vučić je naveo da ne sumnja da će takvih pokušaja biti, ali da je uvjeren da to nikome neće uspjeti.

- Nadam se da će svi u RS da se ujedine, da to razumeju. Da se politički protivnici ujedine i da razumeju da je Srpska najvažnija, prosto verujem u to - rekao je Vučić i na najavu voditelja emisije da je Dodik njegov naredni gost, rekao da će Dodik možda svratiti i kod njega i da je predsjednik RS, kao i sav srpski narod, dobrodošao u svoj Beograd i Srbiju.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je kadar SDS-a, negirao je da su vlasti BiH od Srbije tražile privođenje Dodika.

- Vlasti BiH tražile su od Srbije međunarodnu krivičnopravnu pomoć u istrazi o sumnjivim finansijskim transakcijama povezanim sa Dodikom, ali iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor. Vučićeva izjava je netačna ili su ga njegovi saradnici pogrešno informisali. To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za hapšenje, već zahtjev da se provjeri jedna Dodikova finansijska transakcija. Riječ je o prebacivanju 750.000 evra iz Pavlović banke u BiH na račun Komercijalne banke u Beogradu - rekao je Mektić i dodao da bi bila besmislica da je Sarajevo od Beograda tražilo privođenje i hapšenje predsjednika RS.

Posjeta Hercegovini

Aleksandar Vučić je najavio da će sa Miloradom Dodikom dogovoriti da u aprilu, za kada je najavljena njegova posjeta Mostaru, zajedno odu u srpski dio Hercegovine i da vide kako Srbija može pomoći tom kraju.

- Srbija gradi vrtić u Trebinju. To je ono što možemo da pomognemo. Ne možemo da pomognemo u oružju, ali možemo školama, vrtićima, univerzitetima... Neko je snažan koliko zna i stoga Srbija podržava rad Andrićevog instituta u Višegradu. Pomagaćemo Srpsku u skladu sa Dejtonskim sporazumom, u skladu sa našim obavezama, u skladu sa tim koliko možemo, a, kao što vidite, možemo. Ljudi u RS su zahvalni za to - istakao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana