Mилорад Додик за “Глас Српске”: Отимање надлежности тјера РС из БиХ

Жељка Домазет
Mилорад Додик за “Глас Српске”: Отимање надлежности тјера РС из БиХ

Наше право је да одлучујемо о својој судбини. Ми само желимо да користимо то право. Порука декларације усвојене на сабору СНСД-а је кршили сте наша права и узимали наше надлежности, али сада је вријеме слободе и изражавамо свој став. Ми желимо остати у БиХ, али нам вратите отете надлежности. Не желимо унитарну и централистичку БиХ. Она може да буде само дејтонска.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник СНСД-а Милорад Додик, којем је на страначком сабору повјерен нови мандат на челу странке.

* ГЛАС: Како оцјењујете сабор СНСД-а на којем сте поново изабрани за предсједника странке и на којем су једногласно усвојени важни документи и за странку и РС?

ДОДИК: Форсирање нејединства у СНСД-у уочи сабора долазило је од многих изван странке и оних који не желе добро СНСД-у. У самој странци се знало да осим унутрашње демократије и дијалога нема значајнијих проблема. Многи су се бавили СНСД-ом пројектујући своје зле намјере и жеље, па чак и они који на то немају апсолутно никакво право. Постоје различити мешетари и аналитичари који се представљају као независни који преносе трачеве које чују по терасама и кафанама. Они шаљу отровне и неаргументоване поруке. Сабор је показао да је СНСД велики, снажан и јединствен. СНСД је показао да је јединствен у доношењу одлука као што је избор страначких органа и усвајање извјештаја о раду. На сабору је манифестована потпуна хомогеност у партији. Они који критикују одређене позиције и рад странке су схваћени погрешно и третирани су као људи који ће растурити СНСД. СНСД не може да растури било ко ни из СНСД-а ни са стране. СНСД је на сабору показао да сви удари са стране од квази удружене опозиције, међународне заједнице која прикривеним дјеловањем покушава да нас онеспособи, политичког Сарајева и многих квази аналитичара нису усјели. Сабор је био потпуна манифестација снаге СНСД-а.

* ГЛАС: Највећу буру у јавности изазвала је декларација која је усвојена на сабору која предвиђа пут РС ка самосталности уколико не буду враћене њене уставне надлежности. Коментари су ишли дотле да сте оптужени за позив на рат?

ДОДИК: Какав рат? Ни у Декларацији ни у било ком нашем документу не постоји ништа друго осим позива на политички дијалог. Ми ништа насилно не желимо да урадимо. Демократско изражавање воље народа путем референдума је достигнуће западног свијета и развијених демократија. Не мислим да је српски народ у РС мање паметан или да мање заслужује да се изјасни на референдуму него што то можемо да видимо у западним демократијама. Наше право је да одлучујемо о својој судбини. Ми само желимо да користимо то право. Порука декларације је кршили сте наша права, узимали сте наше надлежности, покушавали сте да нас натјерате на нешто што није у складу са уставима и понекад смо из страха на неке ствари пристајали, али сада је вријеме слободе и изражавамо свој став и кажемо да су нам насилно одузели надлежности. Ми желимо остати у БиХ, али нам вратите отете надлежности из области правосућа, финансија и многих других. Ми не желимо унитарну и централистичку БиХ. БиХ може да буде само дејтонска. Са сабора је јасно поручено да прије него што постане европска БиХ мора да буде дејтонска. Само дејтонска БиХ може да буде европска. То је наш став и ми тражимо да он буде поштован јер је написан у Уставу и Дејтонском мировном споразуму. Ми поштујемо и Устав и Дејтонски споразум. Све изван тога је неприхватљиво. Умјесто да нас ОХР и странци подрже у томе што желимо да одржимо Устав и снагу међународног споразума, они покушавају да износе оштрице на декларацију која афирмише политичка права, никаква ратна и никакво насиље. Они који то злоупотребљавају су изван времена и контекста онога што је написано у декларацији. Што се тиче опозиционих партија у РС они никада и нису имали јасан став. Њихов став је поданички и њихова политика је политика правдања подаништва. Њихов став о РС се показао и у времену када су владали готово исти они који данас са Младеном Иванићем на челу на нивоу БиХ имају страх да бране интересе РС и пристају на давање тешко стечених права РС правдајући се да не могу издржати притисак странаца. Наравно да се може одољети притиску странаца ако то желите. Иванић и не би прошао на изборима да није добио гласове Бошњака који су га довели у Предсједништво БиХ јер су увјерени да ће он успјети Србима пласирати причу о томе да је коректно да изгубе своја права и пренесу их на ниво БиХ.

 

Комплетан интервју прочитајте у штампаном или електронском издању “Гласа Српске”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана