Милорад Додик, предсједник РС, за “Глас Српске”: Нема мјеста за изговоре када су на столу кључна питања

Ведрана Кулага
Милорад Додик, предсједник РС, за “Глас Српске”: Нема мјеста за изговоре када су на столу кључна питања

Бањалука - Крајњи циљ консултација на које сам позвао све лидере парламентарних странака у Републици Српској јесте да се постигне политичко јединство о веома важном питању за Српску и ту нема никаквих скривених намјера, казао је за “Глас Српске” предсједник РС Милорад Додик уочи данашњег састанка са предсједницима странака.

Повод за консултације је посебна сједница Народне скупштине РС која је заказана за сутра, а на којој ће једина тачка дневног реда бити информација о извјештају Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, који је написан 2004. године.

- Покушавам да изградим политичко јединство. Неки су причали о томе да постоје неке скривене намјере и да је у питању предизборна прича. То хоћу да демантујем. Најбоље би било да се нађемо сви за истим столом и да причамо о приступу. Не негирамо да су почињени злочини и над Бошњацима, али исто тако сматрамо да информација није цјеловита јер не укључује злочине над Србима. Из ње такође треба искључити елементе за које је вријеме показало да нису тачни - рекао је Додик. Предсједник Српске сматра да би за Републику било најбоље да се и представници опозиционих странака одазову позиву на састанак.

- Када неко гради национални консензус, ни не помишља да би неко могао да остане изван тога. Не видим разлог да неко побјегне од овог питања. На крају крајева, они су били на власти када је та информација писана - нагласио је Додик.

Он је додао да је циљ власти у РС да се садашњи извјештај стави ван снаге и обавеже Влада да формира међународну комисију која ће припремити нови извјештај.

- Не да сакрије било какав злочин, већ да на основу доступних података са терена утврди нову информацију која ће моћи да послужи као релевантна за оцјену тих догађаја - закључио је Додик, који је и затражио одржавање посебне сједнице парламента.

Из опозиционих редова јуче су поручили да како сада ствари стоје неће доћи код Додика.

- Сматрамо да је позив предсједника РС неозбиљан јер стоји само сатница консултација без материјала или евентуалних закључака о којим би се усаглашавали, као и ставова Владе РС о том извјештају. У случају да не буде неке допуне или додатних материјала о којима би евентуално постојала могућност усаглашавања, ми се нећемо појавити - казао је јуче шеф посланичког Клуба ПДП-а у НСРС Мирослав Брчкало. Лидери СДС Вукота Говедарица и НДП-а Драган Чавић јуче нису одговарали на телефонске позиве, а портпарол СНСД-а Радован Ковачевић је казао да су навикли на такво понашање опозиције чији се лидери “редовно одазивају на састанке код Бакира Изетбеговића, а када их позива предсједник Српске увијек нађу изговор”. Ковачевић је додао да на консултације долазе представници институција РС и лидери владајућих партија.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица оцијенио је у материјалима који су достављени у парламент РС да су резултати рада Комисије о догађајима у и око Сребренице у јулу 1995. године ништавни.

Наводи да комисија није испунила примарни задатак, а то је утврђивање пуне истине о догађајима у Сребреници и око ње јер се није бавила страдањем српског народа у Подрињу.

Непосредан повод за сазивање посебне сједнице је то што је удружење “Мајке Сребренице” представнику њемачког тужилаштва предало списак са именима око 22.000 особа, са захтјевом да буду процесуирани. Опозиција је предложила да се сједница парламента не заказује док се Влада не изјасни о овом питању, јер је она и усвојила ову информацију.

Цвијановићева тражи озбиљност

Премијерка РС Жељка Цвијановић затражила је јуче од посланика да заузму зрео и озбиљан политички став на посебној сједници скупштине.

- Очито да је дошло до различитих манипулација, а намјерно су испровоцирани одређени страхови од оних људи који дјелују у формату политичког Сарајева, који су нашли још један начин да се обрачунавају са РС преко тог извјештаја - рекла је Цвијановићева и додала да су многи људи који су били укључени у израду тог извјештаја сами одустајали и повлачили се, односно дизали свој глас против тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана