Милорад Додик одговорио Џаферовићу и Комшићу: Условљавања никуда не воде

Жељка Домазет
Милорад Додик одговорио Џаферовићу и Комшићу: Условљавања никуда не воде

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик подвукао је јуче да пут ка НАТО-у не може бити услов за формирање власти на нивоу БиХ, истакавши да су условљавања његових колега Жељка Комшића и Шефика Џаферовића непримјерена и недопустива.

Лидери највећих политичких партија у БиХ мјесецима не успијевају да се договоре о формирању власти у Сарајеву због чега БиХ тоне у велику кризу, а један од разлога за то је чињеница да федерални представници као услов за разговоре постављају прихватање Годишњег националног програма за НАТО, на који Република Српска не пристаје.

Додик је у изјави за “Глас Српске”, реагујући на јучерашње изјаве хрватског и бошњачког члана Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, поручио да је непримјерено да му они држе било каква предавања.

- Оно што кажу више говори о њима него о мени. Рећи да су МАП и НАТО услови за формирање Савјета министара је измишљање и изигравање јавности, јер су и званичници земаља које нису чланице НАТО-а, а и оних које то јесу, рекли да МАП није услов за формирање Савјета министара. То је рекао и предсједник Турске, који је позвао да Савјет министара буде формиран што прије - одговорио је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Говорећи о формирању Савјета министара нагласио је да су спремни да одмах закажу сједницу и да тај процес крене без икаквих условљавања.

- Само нека кажу када су спремни на тај потез, а те њихове жабе које помињу нека оставе за себе - рекао је Додик, који је раније истицао да је једини кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ кадар СНСД-а Зоран Тегелтија и да нико нема ништа против тог приједлога.

Комшић је, наиме, јуче изјавио да је могуће формирати власт до половине маја, али и поново скренуо пажњу на НАТО.

- Могуће је именовати кандидата за предсједавајућег Савјета министара, с тим што ће у том случају Милорад Додик и СНСД морати да прогутају жабу када је ријеч о НАТО-у. Могуће је те двије ствари помирити ако постоји воља за такву врсту договора - сматра Комшић.

Он је оцијенио да БиХ губи зато што нема формирану власт и да је упала у мало озбиљнију кризу из које мора тражити излаз.

- Мислим да можемо изаћи из ове ситуације. Оно што вам могу рећи је да ћу учинити све да до тога дође. Ја нисам онај који условљава било кога. Да је изборни резултат ДФ-а бољи, ја бих био у другој позицији - поручио је Комшић.

Шефик Џаферовић је нагласио да је могуће формирати Савјет министара у складу са изборним резултатом, те да долази вријеме када ће то бити и учињено.

- Желим да у БиХ што прије буде формиран нови Савјет министара, у складу са изборним резултатом, али и Влада ФБиХ, те неколико кантоналних влада. Политичке партије су усагласиле изјаву, зна се и парламентарна већина, а то су СНСД, ХДЗ БиХ, СДА, ДФ, вјероватно и СББ. То је групација политичких странака које имају капацитет да формирају Савјет министара. Остало је још да буде ријешено питање Годишњег националног програма и треба тражити начин како да се достави - казао је Џаферовић, који сматра да и СББ треба да учествује у власти на нивоу БиХ те да је потребно формирати јак, како каже, пробосански блок.

Посљедњи састанак делегација СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ одржан је половином прошле седмице, а један од разлога због којих је окончан без конкретног договора је и прича о НАТО-у и условљавање формирања власти том причом.

Бојкот Хрвата

“Глас Српске” сазнаје да Савјет министара БиХ у техничком мандату неће више засједати, јер хрватски министри неће долазити на сједнице. Ријеч је о министрима финансија, одбране и правде, односно Вјекославу Беванди, Марини Пендеш и Јосипу Грубеши, сви из ХДЗ-а БиХ.

Да би сједница Савјета била одржана за кворум је неопходно да присуствује макар један министар из сваког конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана