Milorad Dodik, lider SNSD-a, za “Glas Srpske”: Dogovor o Savjetu ministara naredne sedmice

Željka Domazet
Milorad Dodik, lider SNSD-a, za “Glas Srpske”: Dogovor o Savjetu ministara naredne sedmice

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je u petak za “Glas Srpske” da je uvjeren da će naredne sedmice biti održan novi sastanak lidera HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a i da će biti postignut dogovor u vezi sa konstituisanjem Savjeta ministara.

- Iduće sedmice će svakako biti sastanak i nema razloga da ne bude sačinjen konkretan prijedlog određenog dokumenta. Dat je zadatak Bakiru Izetbegoviću da sačini neki papir, ali da bi on bio valjan, moramo se oko toga svi usaglasiti. Vjerujem da je to moguće jer smo se dogovarali da to bude nekoliko najvažnijih mogućih principa kao što je poštovanje ustavnosti i zakonitosti, reforme, očuvanje mira i ništa posebno više od toga. Vjerujem da će doći do tog sastanka i da ćemo do kraja mjeseca imati izabran Savjet ministara. Inače, svi drugi organi čekaju da se to završi - rekao je Dodik.

Kazao je da na posljednjem sastanku lidera nije bilo riječi o raspodjeli resora.

- Nismo o tome razgovarali. Dogovorili smo se da se napravi čitav jedan paket, od imenovanja kandidata pa do dogovora o detaljima. Međutim, prethodno je na sastanku rečeno da se napravi taj opšti pristup i nekoliko opštih principa. Mi još nismo ni sa kim razgovarali na temu gdje kome šta pripada. Jasno je da će prilikom raspodjele devet ministarstava svakome od naroda pripasti po tri - rekao je Dodik.

Na pitanje kada bi mogla da bude održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi bio imenovan predsjedavajući Savjeta ministara, Dodik je rekao da se to neće dogoditi dok ne budu utanačeni svi detalji.

- Ne želim da kandidat bude imenovan i da poslije toga bude žrtva nepostizanja dogovora oko svih detalja vezanih za Savjet ministara. Treba sve dogovoriti i onda ćemo lako završiti posao - rekao je Dodik.

Dodik je otkrio da nakon sastanka stranačkih lidera nije razgovarao sa Izetbegovićem.

- Nema potrebe jer on je obećao da će nam to dostaviti na naše i-mejlove i kada dobijemo taj njegov prijedlog, mi ćemo reagovati - kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana