Милорад Додик, будући предсједник Српске: Српски народ показао политичку зрелост

Горан Маунага
Милорад Додик, будући предсједник Српске: Српски народ показао политичку зрелост

Концепт прегласавања који се успјешно примјењује код Хрвата у БиХ због чега је Жељко Комшић поново изабран за хрватског члана Предсједништва БиХ, којег су уз бошњачке гласове преко Младена Иванића покушали да примијене и код Срба, потпуно је пропао на овим изборима. Сада можемо да будемо спокојни.

Изјавио је то у интервјуу "Гласу Српске" будући предсједник РС, побједнички кандидат СНСД-а на општим изборима за ту функцију Милорад Додик.

- Невјероватно је да то СДС није препознала и да је стајала иза Иванића до краја у настојању да се оствари бошњачки циљ да они бирају сва три члана Предсједништва БиХ - каже Додик.

* ГЛAС: Како се осјећате послије више него убједљиве побједе на изборима за предсједника РС?

ДОДИК: Народ Републике Српске показао је политичку зрелост, а и ја сам својом досадашњом политиком показао да могу да добијем повјерење народа. РС је гласала за досљедност коју смо показали. Ниједног тренутка нисам ни сумњао да ће та подршка бити велика, мада ми импонује што је већа чак и од мојих личних очекивања.

* ГЛAС: Јесу ли резултати које је остварио СНСД онакви какве сте очекивали?

ДОДИК: Још је рано говорити о резултатима у вези са Народном скупштином РС, али ми смо очекивали и искрено вјерујемо да смо заслужили да добијемо апсолутну подршку гласача. Како ствари сада стоје, то се и остварује у многим општинама. Мислим да ћемо и у Скупштини РС, без обзира на проценте, имати 42 и више посланика, што ће омогућити трајну политичку стабилност институција РС. Због начина обрачуна цензуса, могуће је да добијемо и 46 посланика и тако остваримо потпуну већину у Скупштини. Aли, ипак, ћемо сачекати коначне резултате. Несумњиво је да смо успјели послије пет година власти и тешких услова у којима смо радили, као што је свјетска економска криза која је уздрмала много стабилније државе и друштва, задржати повјерење народа, у најмању руку, на истом нивоу. A то је велики успјех.

* ГЛAС: СНСД је побиједио СДС и у оним његовим упориштима гдје никада није, као што су Добој и Бијељина?

ДОДИК: Тамо смо реконструисали партијске одборе, а показало се да СДС-ова власт на локалном нивоу није у функцији народног интереса. Уз наш ангажман и чињеницу да је у Добоју и Бијељини на власти једна групно-својинска структура СДС-а која се држи на окупу само због личне користи, то је омогућило да СНСД побиједи у та два врло важна бастиона СДС-а.

* ГЛAС: ХДЗ БиХ је остварио евидентан успјех, али је хрватског члана Предсједништва БиХ поново изабрао бошњачки народ. Каква је то порука за БиХ у цјелини?

ДОДИК: То треба да буде порука за све нас Србе и Републику Српску, порука из које треба много да научимо. Бошњачке партије исто су покушале да ураде и нама са Младеном Иванићем овдје. Он је од почетка био сумњив кандидат. Сада већ можемо да потврдимо да су на свим гласачким мјестима Бошњаци у РС гласали за Иванића. Преко Исламске заједнице било је договорено да они тако ураде, а онда је тај договор постигнути и са бошњачким политичким партијама. Бројање ће показати да је Иванић када су у питању српски гласови у РС доживио прави политички дебакл.

* ГЛAС: Хоћете да кажете да је исти концепт као у случају избора Комшића требало да буде примијењен и овдје?

ДОДИК: Да, то је тај концепт који се успјешно примјењује када је ријеч о Хрватима. Зато Срби морају да буду свјесни тога у будућности и да таквим смутљивцима какав је Иванић више не допусте да добију било какву подршку. Невјероватно је да СДС то није препознала и да је стајала иза Иванића до краја кампање у настојању да се оствари бошњачки циљ да они бирају сва три члана Предсједништва БиХ. Да се то догодило међународна заједница би покушала да Предсједништво БиХ направи јединим мјестом одлучивања, да минимизира РС и доведе до значајне деструкције њених институција. Aли српски народ је ипак био свјестан тога, а СНСД је успио да објасни ову опасност.

* ГЛAС: Aли Небојша Радмановић, кандидат СНСД-а, ипак је добио подршку РС?

ДОДИК: Сада можемо да будемо спокојни. Господин Небојша Радмановић заслужује да буде члан Предсједништва БиХ, он је дефинитивно патриота који разумије ситуацију, није ни против кога, али тако чврсто у Предсједништву брани позиције РС. Његов избор за члана Предсједништва БиХ из РС био је од највећег интереса за Српску и српски народ. 

* ГЛAС: Шта је за Вас највеће изненађење ових избора?

ДОДИК: Па, управо тај Иванићев перфидни покушај. Очекивао сам да ће један број Бошњака гласати за њега, али да овако организовано и у оволиком броју гласају за њега, то је за мене, морам да признам, заиста изненађење. Наравно, неугодно изненађење које ће редефинисати наш однос према њиховим политичким структурама које представљају Бошњаци у РС, а наравно и на нивоу БиХ. То гласање било је на штету РС управо зато јер су они хтјели да имају људе као што је Иванић који би радио сумњиве послове у и са РС. Још једно велико изненађење је то што су Бошњаци који су гласачи и СДП-а и СДA и свих других бошњачких политичких партија у РС били јединствени у подршци Иванићу. Нажалост, Иванићу је било важно само да оствари свој лични комодитет и послије овога јасно је да је он шпекулант који је покушао да превари српски народ у РС.

* ГЛAС: Послије кампање, избора и конституисања власти, слиједи напоран рад?

ДОДИК: Немам намјеру да урадим било шта друго осим оног што сам говорио у изборној кампањи. Тек сада ћемо показати да смо способни да спроведемо све оно што смо причали у кампањи. За нас из СНСД-а који смо изабрани не постоји лични комодитет ни лична страна која би нас одвела од тога да се упорно залажемо за оно што смо обећали. Ми смо рекли и наш мото остаје: "Република Српска заувијек, а БиХ док мора". A морање је увијек проблематично.

Странци

* ГЛAС: Турска је у протеклом периоду недвосмислено подржавала Хариса Силајџића који није прошао на изборима. Како ће се сада ствари развијати?

ДОДИК: Ми не очекујемо да ће Турска икада искрено да подржи равноправност народа у БиХ, него ће наставити да истински подржава само један народ, бошњачко-муслимански. Долази вријеме у коме ће странци, сада кад је отишао Силајџић, сву кривицу пребацити на РС. Ја им само могу поручити да ми остајемо чврсто при нашој политици која ће бити још чвршћа и увјерљивија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана