Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске: У правосуђу БиХ раде људи са опасним намјерама

Вељко Зељковић
Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске: У правосуђу БиХ раде људи са опасним намјерама

Када се сагледа и анализира рад Тужилаштва и Суда БиХ, од броја покренутих предмета, до правних класификација које су изношене приликом оптуживања или осуђивања лица српске националности, може се слободно рећи да је рад ове двије правосудне институције био катастрофалан.

Каже то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић, истичући како једноставно нема ријечи којима би описао сву неправду која је у протеклом периоду причињена српском народу.

ГЛАС: Како коментаришете подизање кривичне пријаве против вршиоца дужности главног тужиоца у Тужилаштву БиХ Гордане Тадић, а поводом случаја “Добровољачка” и њеног игнорантског односа према овом предмету?

САВЧИЋ: Постало је више него очигледно да се ту нешто радикално мора промијенити. Тужиоци су потпуно заштићени и никоме не одговарају за свој рад. Или боље рећи нерад. То је довело до тога да се они врло комотно понашају. А требало би да крајње професионално обављају свој посао и предузимају оне мјере које су законом предвиђене. Нажалост, у већини случајева, то није тако. Постоји доста случајева у којима су Срби осуђени на основу лажног свједочења. И то се зна. И доказали смо, у много случајева. Али, ти људи и данас леже по затворима. Шта у том случају урадити? Како се помирити са чињеницом да је неко невин осуђен... У тим случајевима ти наводни свједоци су приморани да лажно свједоче од стране тужиоца и других овлашћених лица. Је ли то правда? Гдје то води? Испуњавању неке зацртане норме?

ГЛАС: Недавно је, након што је укинута ослобађајућа пресуда, почело ново суђење Насеру Орићу. Шта очекујете од овог поновљеног суђења човјеку који је недавно изјавио како ће у БиХ бити новог рата?

САВЧИЋ: Ми Орићу придајемо велику важност. Он то не заслужује ни по чему, а поготово не по својим војничким способностима. Он је своју војску, и свој народ, оставио у Сребреници у мају 1995. године. Треба поменути и да је током рата против њега вођена истрага због криминала који је тада чинио. Због свих тих ствари он би требало да одговара, али и свих стравичних злочина које је починио на том подручју против невиних српских цивила. 

ГЛАС: Да ли се правосудне институције на нивоу БиХ налазе под контролом бошњачке политике, која преко њих покушава да за све оно што се десило у протеклом рату окриви Србе?

САВЧИЋ: Па то су чак рекли и Американци. То није никаква тајна. Зато инсистирам да се ми борци активније укључимо у ову борбу за доказивање истине. То морамо урадити, јер постоји једна опасна намјера да се пресудама против Срба карактер рата у БиХ прикаже сасвим другачије од оног какав је он у ствари био. А треба се само вратити у август 1990. године и видјети ко је почео рат у БиХ.

ГЛАС: Како гледате на иницијативу да се формира нова комисија за Сребреницу?

САВЧИЋ: Ранији извјештај о Сребреници не одговара стварном и чињеничном стању. Постоји документ команданта Дринског корпуса у којем се наводи како ће бити војна акција како би се физички раздвојиле двије енклаве. У тој акцији је учествовало око 1.400 бораца, а не 20.000 колико се покушава сада приказати. Њемачки државни тужилац је насјео на ту причу и пропаганду. То је неодговорно. Али и опасно, јер то представља лов на невине људе. Одговорност је врло конкретна и усмјерена. Ако ви узмете некакав списак од 20.000 људи и желите кривично гонити те људе... То је покушај да се Србима наметне колективна одговорност. Ако желимо заједно живјети, морамо утврдити праву истину и поштовати је сви. Све три стране. Иначе тај суживот ће сваким даном бити све тежи. Истина је пут ка помирењу, а помирење пут ка напретку. 

Хашко мазање очију

ГЛАС: Недавно су из Жалбеног вијећа Хашког трибунала, а у предмету против генерала Ратка Младића, изузета тројица судија. Како гледате на овај потез, да ли се нешто мијења у политици овог суда?

САВЧИЋ: Волио бих да се варам, али сам мишљења да се ради о смишљеном потезу, да нам се мало замажу очи. Рећи ће, ево видите ми уважавамо захтјеве одбране... Мислим да ово изузеће неће ништа промијенити у овом предмету који се води против генерала Ратка Младића. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана