Milionska ulaganja zarobljena u nemaru

Vedrana Kulaga
Milionska ulaganja zarobljena u nemaru

Sarajevo - Novi program javnih investicija, koji je usvojen u Savjetu ministara BiH, potvrdio je da su institucije veoma loše i spore u realizaciji projekata i da mnogi započeti nisu dovedeni do kraja.

U programu javnih investicija institucija BiH za period od 2018. do 2020. godine navedeni su podaci o 251 projektu čija je ukupna vrijednost 1,992 milijarde KM. Na 154 projekta čija je realizacija počela odnosi se 1,309 milijardi, a 683 miliona KM na 97 kandidovanih projekata.

- Prema raspoloživim podacima procijenjeno je da će do kraja 2020. godine za realizaciju projekata nedostajati 130,99 miliona KM ili deset odsto ukupne vrijednosti započetih projekata - navedeno je u dokumentu koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Za realizaciju projekata nedostaju 27,52 miliona maraka iz budžeta i 103,47 miliona na osnovu inostranih grantova.

- Da bi bili postignuti željeni efekti i da bi realizacija projekata tekla u skladu sa planovima prilikom budućeg raspoređivanja raspoloživih sredstava, bilo da se radi o novcu iz budžeta, grantu ili kreditu, prioritet treba biti alociranje novca na projekte u realizaciji za koje nedostaju sredstva za njihov završetak - navedeno je u programu javnih investicija institucija BiH.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić kaže da podaci potvrđuju da institucije loše planiraju projekte.

- Mnoge nove stvari su započete, a da ranije pokrenuti projekti nisu završeni i blokirani su zbog nedostatka novca. To traje godinama, a jedan od primjera je smještaj institucija BiH. O tome se dugo priča, a novac i dalje odlazi za kirije. Sve to govori da nema sistemskog pristupa, već da se improvizuje - rekao je Rodić.

Na ove probleme ukazivali su i revizori, koji su u izvještaju poslije obavljene revizije učinka o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima institucija BiH naveli da se planiranju realizacije projekata ne pristupa sistemski.

  • Većina institucija BiH nema izrađene detaljne planove za realizaciju projekata u pogledu dinamike, organizacije i finansiranja. Institucije uglavnom imaju preambiciozne procjene u pogledu mogućnosti da realizuju projekte, a time i nerealne zahtjeve u pogledu korišćenja budžetskog novca. Dva od osam analiziranih projekata nisu imali zaokruženu finansijsku konstrukciju, što je prouzrokovalo znatna kašnjenja u njihovoj realizaciji - naveli su revizori.

Nedostaje i želje i stručnosti

Revizori iz Kancelarije za reviziju institucija BiH istakli su da nedostaje stručnosti u svim fazama realizacije projekata. Analizirajući realizaciju projekata u institucijama BiH, revizori su došli i do zaključka da oni koji rade na njima nisu posvećeni poslu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana