Милионска улагања заробљена у немару

Ведрана Кулага
Милионска улагања заробљена у немару

Сарајево - Нови програм јавних инвестиција, који је усвојен у Савјету министара БиХ, потврдио је да су институције веома лоше и споре у реализацији пројеката и да многи започети нису доведени до краја.

У програму јавних инвестиција институција БиХ за период од 2018. до 2020. године наведени су подаци о 251 пројекту чија је укупна вриједност 1,992 милијарде КМ. На 154 пројекта чија је реализација почела односи се 1,309 милијарди, а 683 милиона КМ на 97 кандидованих пројеката.

- Према расположивим подацима процијењено је да ће до краја 2020. године за реализацију пројеката недостајати 130,99 милиона КМ или десет одсто укупне вриједности започетих пројеката - наведено је у документу који је припремило Министарство финансија и трезора БиХ.

За реализацију пројеката недостају 27,52 милиона марака из буџета и 103,47 милиона на основу иностраних грантова.

- Да би били постигнути жељени ефекти и да би реализација пројеката текла у складу са плановима приликом будућег распоређивања расположивих средстава, било да се ради о новцу из буџета, гранту или кредиту, приоритет треба бити алоцирање новца на пројекте у реализацији за које недостају средства за њихов завршетак - наведено је у програму јавних инвестиција институција БиХ.

Члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Драгутин Родић каже да подаци потврђују да институције лоше планирају пројекте.

- Многе нове ствари су започете, а да раније покренути пројекти нису завршени и блокирани су због недостатка новца. То траје годинама, а један од примјера је смјештај институција БиХ. О томе се дуго прича, а новац и даље одлази за кирије. Све то говори да нема системског приступа, већ да се импровизује - рекао је Родић.

На ове проблеме указивали су и ревизори, који су у извјештају послије обављене ревизије учинка о вишегодишњим капиталним улагањима институција БиХ навели да се планирању реализације пројеката не приступа системски.

  • Већина институција БиХ нема израђене детаљне планове за реализацију пројеката у погледу динамике, организације и финансирања. Институције углавном имају преамбициозне процјене у погледу могућности да реализују пројекте, а тиме и нереалне захтјеве у погледу коришћења буџетског новца. Два од осам анализираних пројеката нису имали заокружену финансијску конструкцију, што је проузроковало знатна кашњења у њиховој реализацији - навели су ревизори.

Недостаје и жеље и стручности

Ревизори из Канцеларије за ревизију институција БиХ истакли су да недостаје стручности у свим фазама реализације пројеката. Анализирајући реализацију пројеката у институцијама БиХ, ревизори су дошли и до закључка да они који раде на њима нису посвећени послу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана