Milioni za opremu, obuku, ali i ugođaj

Vedrana Kulaga
Milioni za opremu, obuku, ali i ugođaj

Sarajevo - Ministarstva, agencije, direkcije i druge institucije BiH lani su imale na raspolaganju gotovo 300 miliona maraka za zacrtane projekte, a novac je otišao za opremanje prelaza, kompjutersku opremu, razne obuke, ali i za stvaranje boljeg ambijenta za posjetioce na pojedinim adresama.

Podaci o utrošenom novcu te predloženim i završenim projektima, koji su došli od institucija BiH, sumirani su u godišnjem izvještaju koji je nedavno dobio zeleno svjetlo ministara u Savjetu ministara BiH.

Riječ je o dokumentu o utrošku sredstava u 2017. godini kojima su finansirani projekti iz Programa javnih investicija/Razvojno-investicioni program koji obuhvata period od 2017. do 2019. godine.

U program je uključen 261 projekat čija je vrijednost 1,809 milijardi maraka.

- Plan utroška za 2017. godinu težio je 292,3 miliona, a realizovan je sa 53,22 odsto - kazali su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Tačka je stavljena na 38 projekata čija vrijednost prelazi 30 miliona KM, dok je nastavljen rad na 104 projekta vrijedna skoro 125 miliona maraka.

Plan ulaganja za prošlu godinu je, prema ocjeni nadležnih, najbolje postavljen za projekte iz sektora vodosnabdijevanja i sanitacije te turizam, a dosta dobrih poteza i rješenja dato je i u sektoru trgovinska politika.

Među projektima na koje je lani stavljena tačka su zamjena i obnova kompjuterske opreme u Centru za uklanjanje mina BiH, ali i unapređenje prekogranične saradnje BiH sa zemljama u okruženju, za šta je bila zadužena Direkcija za evropske integracije.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH završila je projekat vrijedan gotovo pet miliona maraka koji se odnosi na unapređenje administrativno-tehničkih kapaciteta te uvođenje savremenih modela za izvještavanje.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH završilo je posao čiji je cilj podrška upravljanju vodnim resursima u slivu rijeke Drine, kao i projekat obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljeni i povratnici. 

Novac je odlazio i na projekte javnih debata i zajedničku bazu podataka kod Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH te za projekat “aplikativna rješenja za posjetioce u zgradi Parlamenta BiH”.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je nekoliko miliona uložila u gradnju graničnog prelaza Ivanjica, a  nekoliko projekata imala je i Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave.

Oni su se odnosili na izgradnju kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH, kao i na implementaciju zajedničkih servisa za e-usluge.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su naglasili da je napravljen pregled realizacije projekata iz Programa javnih investicija koji su lani stekli status “u implementaciji”.

Ti poslovi “teški” su 6,79 miliona, a prošle godine je za njih utrošeno više od 2,3 miliona.

- Na toj listi su, između ostalih, unapređenje rada i uvođenje međunarodnih standarda u laboratoriji pri Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja, te unapređenje rada na predmetima ratnih zločina - kažu u Ministarstvu finansija BiH.

U planovima institucija za naredni period zapisani su obnova voznog parka, učenje stranih jezika, zaštita tajnih podataka te krim-obavještajni kurs.

U Savjetu ministara BiH su kazali da su na sjednici zadužene sve institucije da se drže instrukcija kada se radi o kandidovanju novih projekata i da ažuriraju podatke o postojećim projektima. Iz nevladinog sektora su upozorili da svaka marka mora biti utrošena za šta je i namijenjena jer BiH nema luksuz da se razbacuje ni domaćim ni novcem iz stranih tokova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana