Милиони на чеканју због неријешеног граничног спора са Србијом

ATV
Милиони на чеканју због неријешеног граничног спора са Србијом

Ништа од пара док се не ријеши питанје гранце са Србијом. То је заднја информација коју имају начелници четири општине на истоку Српске које од Хидроелектрана Зворник и Бајина Башта потражују око 80 милиона марака за потоплјено землјиште.

Први лјуди Зворника,Вишеграда, Сребренице и Рогатице имали су најаву да ће новац добити до нове године али ли је све зауставлјено након неславног краја посјете чланова бх. Предсједништва Београду.

"Заднје информације које ми имамо јесте да је то на чеканју до далјнјег. Вриједност тог дуга и обавеза које су ових година настале је негдје око шест милиона марака. То је један годишнји буджет општине Рогатица, значило би нам много”, рекао је Милорад Јагодић, начелник општине Рогатица.

Начелници четири општине послали су рачуне за протеклих 27 година јер је Србија од тада не плаћа накнаду за потоплјено землјиште. Двије хидроелектране које се налазе на државној граници припадају Србији, а незванично, услов да почну плаћати накаду јесте да БиХ одустане од евентуалне арбитраже гдје би тражила дио власништва и електричне енергије. На то рачуна Бакир Изетбеговић који је одустао од најавлјене размјене територија након посјете Боеграду и саопштио да се тим питанјем бавити стручне  комисије. Комисију за границе БиХ чека  дуг посао каже министар безбједности јер нјегов представник предсједава комисијом. Сад смо опет на почетку каже  Драган Мектић.

"Ми морамо тачно прво постићи договор и дефинисати постојећу границу.Да би онда могли рећи од ове границе желим толико тамо или толико овамом, а с ове стране ћу вам ја дати овдје. Дакле, прво је неопходно да се постигне договор и дефинише граница, а онда да се уђе у размјену територија с једне и са друге стране”, објашнјава Мектић.

Нови притисак на бх. власти стиже из Брисела  након што је Европски парламент дао директиву – нема уласку у Европску унију док, се не ријеше граничи спорови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана