Милионе згрћу на чувању костију умрлих прије рата

Горан Маунага
Милионе згрћу на чувању костију умрлих прије рата

Сарајево - Посмртни остаци који потичу из прератног периода и који никада неће бити идентификовани јер за њих нико није дао крвне узорке годинама се налазе у костурницама у ФБиХ због новца и на њима је посљедњих година убрано осам милиона марака.

Бивши члан колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић, који је изнио ове податке, појашњава да су ти посмртни остаци ископани у гробљима изван мандата надлежних институција.

- Тада је упадано у гробља и копано неселективно. Умјесто да остаци буду враћени у гробља из којих су ископани закочена је ревизија костурница да се то не би десило. Разлог је једноставан и све се ради због новца - истакао је Мишић.

Он каже да се наставља стара пракса Института за нестала лица БиХ да се новац даје костурницама у ФБиХ за чување посмртних остатака, иако је у РС то бесплатно.

- Никада нисам дао сагласност да буде издвајан новац за чување посмртних остатака док не буде извршена ревизија. Она није обављена, а новац и даље одлази за ове сумњиве послове - рекао је Мишић.

Према његовим ријечима и цијена чувања посмртних остатак је надувана како би било узето што више новца.

- Највећи дио посмртних остатака чувају по цијени од 59 фенинга дневно по тијелу, умјесто по реалној цијени од 19 фенинга. Нема потребе да се кости старе 30 година чувају у расхладним тијелима у којима је цијена 59 фенинга. Зато и члан колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић инсистира на томе да су фрижидери све просторије које имају клима уређај. Сав тај новац иде приватним фирмама као што је Комеморативни центар у Тузли - рекао је Мишић.

Наглашава да Међународној комисији за нестала лица (ICMP) која је покренула питање ревизије костурница недостаје новца.

- Нема ни ревизије, нити у гробља враћају посмртне остатке чије чување већ десет година доноси огроман новац. Нико никада није утврдио колико у костурницама има посмртних остатака, нити се зна шта се плаћа. У ICMP-у и у Институту за нестала лица БиХ настоје да одржавају такву ситуацију - каже Мишић и подсјећа да је још прије четири године упозорио на фиктиван број посмртних остатака смјештених у костурницама, али да још ништа није предузето.

Мишић је истакао да је и Тужилаштво БиХ прије неколико година донијело акт о спровођењу прегледа у костурницама, али да на основу њега није ништа рађено.

- Ту је прописано како почиње и завршава ревизија костурница и шта се ради послије ревизије. И то је међутим свјесно кршено - истакао је Мишић.

Члан привременог Управног одбора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић тврди да је ревизија успорена због пресељења ДНК лабораторије ICMP-а у Хаг и да очекује да ће извјештај о томе бити поднесен почетком маја.

- Постоји прелиминарни извјештај и доћи ће до ревидирања броја од око 3.000 посмртних остатака колико их има у тим костурницама. У ICMP-у очекују да ће ревизијом бити преполовљен број чуваних посмртних остатака. Послије ревизије нећемо имати тај фиктивни број посмртних остатака у костурницама и они ће бити сахрањени на достојанствен начин. Ако су ближи сродници дали узорке ти посмртни остаци ће се и даље водити као нестали. Има и случајева да су помрли најближи сродници оних чији су посмртни остаци у костурницама и да за њих нико није заинтересован - каже Перишић.

Додао је да нови правилник још није усвојен и да се финансирање чувања посмртних остатака врши по старом.

- Чување се по правилу наплаћује 59 фенинга по тијелу, али то није искључиво - истиче Перишић.

Од портпарола ICMP-а Саше Кулукчије јуче нису стигли одговори на постављена питања.

Процедура ревизије

Милутин Мишић наглашава да у ревизији учествују ICMP, Институт за нестала лица БиХ, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, удружења која окупљају породице несталих и патолози.

- Ради се на антрополошкој обради и анализи нових ДНК узорака. На крају сви који су учествовали усвајају извјештај о стању у костурницама. Дио посмртних остатака враћа се у гробља ако је из гробаља, а дио сахрањује у одређене судске парцеле у гробљима или у општинама гдје су ексхумирани - рекао је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана