Milijarder nudi 50 miliona dolara za stan u Njujorku

Agencije
Milijarder nudi 50 miliona dolara za stan u Njujorku

Njujork - Za čuvenu Bikmanovu kuću u Njujorku, koju u procesu sukcesije imovine bivše SFR Jugoslavije prodaju BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Makedonija, stigla je do sada najozbiljnija ponuda, a potencijalni kupac nudi 50 miliona dolara koliko je i njena oglašena cijena.

- Ponuda je preliminarna. Kada se pet država bivše SFRJ slože o njoj, kreće se u razgovore sa kupcem, a prodajna cijena na kraju može da bude i veća - rekli su u Vladi Srbije.

Tristan Harper iz agencije "Daglas Eliman", koja vodi prodaju, kazao je da je većina potencijalnih kupaca veoma bogata i da su iz različitih dijelova svijeta.

Prodaja Bikmanove kuće na Petoj aveniji, u kojoj se trenutno nalazi Misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama, privukla je veliku pažnju američke javnosti i milijardera, pa se za samo dvadesetak dana za njenu kupovinu zainteresovalo šest kupaca. Vila, koja se zbog ogromnog istorijskog značaja nalazi pod zaštitom države i grada Njujorka, sagrađena je 1904. godine, a prvi vlasnik  je bio guverner Long Ajlenda - Robert Bikman Livingston. FNRJ kupila ju je 1947. godine i u njoj je odsjedao Josip Broz Tito. Poslije raspada Jugoslavije koristi je zvanični Beograd.

- Od 1992. godine mesečno troškove plaćamo između 14.000 i 15.000 dolara. Sukcesori su pristali da nadoknade te troškove s obzirom na to da sve ovo vreme niko osim Srbije u njima nije učestvovao - istakao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Agencija bi uskoro trebalo da oglasi prodaju i penthausa na Menhetnu, a države bivše Jugoslavije prodaju još tri objekta u Tokiju, Berlinu i Bonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana