Milijarda za poljoprivredu i razvoj sela

Svjetlana Šurlan
Milijarda za poljoprivredu i razvoj sela

Banjaluka - U poljoprivredu i ruralni razvoj do kraja 2021. godine trebalo bi da bude ubrizgano više od milijardu maraka kako bi stanje u toj oblasti bilo unapređeno, a novac će biti usmjeravan namjenski i strogo kontrolisana njegova potrošnja.

Ciljevi i načini finansiranja propisani su nacrtom strateškog plana ruralnog razvoja BiH za period od 2018. do 2021. godine.

Tim dokumentom najviše novca u iduće četiri godine planirano je da bude obezbijeđeno iz budžeta RS i FBiH, koje će izdvojiti 927,5 miliona maraka. Iz budžeta kantona za ruralni razvoj biće potrošeno 89 miliona, dok će Brčko distrikt izdvojiti 38,8 miliona KM. Najmanje novca daće institucije BiH - 7,1 milion KM.

Najviše novca, odnosno više od pola milijarde maraka, trebalo bi da bude uloženo u osiguranje stabilnosti dohotka i izjednačavanje uslova poslovanja sa okruženjem. U jačanje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i ruralnih područja kroz povećanje nivoa investicija i unapređenje prenosa znanja i promovisanje inovacija biće uloženo 225,8 miliona KM.

U strateškom planu među ciljevima je i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz ostvarivanje novih izvora prihoda i unapređenje infrastrukture, društvene uključenosti i dostupnosti javnih usluga. Za ostvarivanje tog cilja predviđeno je 80,2 miliona KM.

- Cilj je i unapređenje institucionalnih sistema i kapaciteta i harmonizacija pravnog okvira iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na svim nivoima vlasti u skladu s ustavnim nadležnostima u pravcu postepenog približavanja zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU - navedeno je u strateškom planu u kojem je za te namjene planirano 67,2 miliona maraka.

U unapređenje pozicije na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kroz povećanje njihove dodane vrijednosti, standarda kvaliteta i sigurnosti planirano je da bude uloženo 58,9 miliona KM. Planirano je i održivo upravljanje prirodnim resursima i prilagođavanje klimatskim promjenama, a za te namjene predviđena su 32,3 miliona maraka.

Strateški plan ruralnog razvoja dugo je bio predmet političkih nesuglasica jer se iza njega skrivala namjera za prenos nadležnosti RS na BiH. Vlada RS je osujetila te namjere i prihvatila dokument koji je izrađen u cilju obezbjeđivanja uslova za finansijsku podršku sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja posredstvom pretpristupnih fondova Evropske unije. Usvajanje strategije otvorilo je mogućnost povlačenja novca iz pretpristupnih fondova, a poljoprivrednici će samo u ovoj godini moći da računaju na maksimalnih 30 miliona evra ukoliko predlože kvalitetne projekte.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković naglašava da su neophodna ulaganja u poljoprivredu koja se teško bori sa uvoznom konkurencijom.

- Dobro je da su ciljevi ulaganja konkretnije definisani i novac mora biti transparentno ulagan. Insistiraćemo na dosljednoj primjeni plana kako pare ne bi završile u džepovima odabranih ljudi - naglasio je Marinković.

On je izrazio bojazan da novac iz fondova EU neće biti pristupačan svim poljoprivrednicima u Srpskoj.

- Poljoprivreda nam je u ogromnom zastoju i u pogledu tehnološke opremljenosti, ali i administrativno. Ne znam koliko ćemo objektivno moći da povučemo novca, a pretpostavljam da će samo najjači moći odgovoriti svim uslovima - rekao je Marinković i dodao da će morati da budu pravljeni biznis planovi čija je izrada skupa, a niko ne garantuje da će projekti biti odobreni.

Ciljevi

- Izjednačavanje uslova poslovanja sa okruženjem

- Jačanje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i ruralnih područja

- Poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima

- Unapređenje institucionalnih sistema i kapaciteta

- Poboljšanje standarda kvaliteta i sigurnosti

Učešće u finansiranju sprovođenja plana ruralnog razvoja

Institucije        2018.          2019.          2020.          2021.

BiH                     1,79            1,79            1,79           1,79

RS                       99,73          111,93        117,12        124,58
FBiH                  91,50          114,20        127,50        141

Kantoni              20               23               23               23

Brčko distrikt  8,95            9,65            9,87            10,40

Ukupno                221,97        260,57        279,29        300,78

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana