Милијарда за пољопривреду и развој села

Свјетлана Шурлан
Милијарда за пољопривреду и развој села

Бањалука - У пољопривреду и рурални развој до краја 2021. године требало би да буде убризгано више од милијарду марака како би стање у тој области било унапређено, а новац ће бити усмјераван намјенски и строго контролисана његова потрошња.

Циљеви и начини финансирања прописани су нацртом стратешког плана руралног развоја БиХ за период од 2018. до 2021. године.

Тим документом највише новца у идуће четири године планирано је да буде обезбијеђено из буџета РС и ФБиХ, које ће издвојити 927,5 милиона марака. Из буџета кантона за рурални развој биће потрошено 89 милиона, док ће Брчко дистрикт издвојити 38,8 милиона КМ. Најмање новца даће институције БиХ - 7,1 милион КМ.

Највише новца, односно више од пола милијарде марака, требало би да буде уложено у осигурање стабилности дохотка и изједначавање услова пословања са окружењем. У јачање конкурентности пољопривреде, шумарства и руралних подручја кроз повећање нивоа инвестиција и унапређење преноса знања и промовисање иновација биће уложено 225,8 милиона КМ.

У стратешком плану међу циљевима је и побољшање квалитета живота у руралним подручјима кроз остваривање нових извора прихода и унапређење инфраструктуре, друштвене укључености и доступности јавних услуга. За остваривање тог циља предвиђено је 80,2 милиона КМ.

- Циљ је и унапређење институционалних система и капацитета и хармонизација правног оквира из области пољопривреде и руралног развоја на свим нивоима власти у складу с уставним надлежностима у правцу постепеног приближавања заједничкој пољопривредној политици ЕУ - наведено је у стратешком плану у којем је за те намјене планирано 67,2 милиона марака.

У унапређење позиције на тржишту пољопривредно-прехрамбених производа кроз повећање њихове додане вриједности, стандарда квалитета и сигурности планирано је да буде уложено 58,9 милиона КМ. Планирано је и одрживо управљање природним ресурсима и прилагођавање климатским промјенама, а за те намјене предвиђена су 32,3 милиона марака.

Стратешки план руралног развоја дуго је био предмет политичких несугласица јер се иза њега скривала намјера за пренос надлежности РС на БиХ. Влада РС је осујетила те намјере и прихватила документ који је израђен у циљу обезбјеђивања услова за финансијску подршку сектору пољопривреде и руралног развоја посредством претприступних фондова Европске уније. Усвајање стратегије отворило је могућност повлачења новца из претприступних фондова, а пољопривредници ће само у овој години моћи да рачунају на максималних 30 милиона евра уколико предложе квалитетне пројекте.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић наглашава да су неопходна улагања у пољопривреду која се тешко бори са увозном конкуренцијом.

- Добро је да су циљеви улагања конкретније дефинисани и новац мора бити транспарентно улаган. Инсистираћемо на досљедној примјени плана како паре не би завршиле у џеповима одабраних људи - нагласио је Маринковић.

Он је изразио бојазан да новац из фондова ЕУ неће бити приступачан свим пољопривредницима у Српској.

- Пољопривреда нам је у огромном застоју и у погледу технолошке опремљености, али и административно. Не знам колико ћемо објективно моћи да повучемо новца, а претпостављам да ће само најјачи моћи одговорити свим условима - рекао је Маринковић и додао да ће морати да буду прављени бизнис планови чија је израда скупа, а нико не гарантује да ће пројекти бити одобрени.

Циљеви

- Изједначавање услова пословања са окружењем

- Јачање конкурентности пољопривреде, шумарства и руралних подручја

- Побољшање квалитета живота у руралним подручјима

- Унапређење институционалних система и капацитета

- Побољшање стандарда квалитета и сигурности

Учешће у финансирању спровођења плана руралног развоја

Институције        2018.          2019.          2020.          2021.

БиХ                     1,79            1,79            1,79           1,79

РС                       99,73          111,93        117,12        124,58
ФБиХ                  91,50          114,20        127,50        141

Кантони              20               23               23               23

Брчко дистрикт  8,95            9,65            9,87            10,40

Укупно                221,97        260,57        279,29        300,78

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана