Миленко Шего: Сумњиво потрошено 90 одсто новца из буџета

Жељка Домазет
Миленко Шего: Сумњиво потрошено 90 одсто новца из буџета

Постоји огроман простор за транспарентнији начин трошења јавног новца. Све институције система су на потезу.

Истакао је то у интервјуу за "Глас Српске" главни ревизор Канцеларије за ревизију институција БиХ Миленко Шего.

* ГЛАС: Да ли се у БиХ буџетски новац и даље троши на незаконит и нетранспарентан начин и након што годинама указујете на мање-више исте неправилности?

ШЕГО: Може се рећи да постоји благи тренд повећања финансијске дисциплине, али то није ни издалека онако како то очекује јавност и како би заиста требало да буде. Ми то мјеримо кроз наше препоруке и изражена ревизорска мишљења. За 2013. годину је дато седам мишљења са квалификацијом или са резервом, а буџети тих институција у укупном буџету институција БиХ чине 54,42 одсто. Поред тога, 43 институције имају скренуту пажњу на одређене појаве и трансакције, а на њих отпада 34,29 одсто буџета. Дали смо свега 22 позитивна мишљења, што значи да је чисто 7,48 одсто укупног буџета институција БиХ. Дакле, постоји огроман простор за транспарентнији начин трошења јавног новца. Све институције система су на потезу, почев понајприје од ревидираних институција, Парламента, Савјета министара, Министарства финансија и трезора, Предсједништва и органа за спровођење закона.

* ГЛАС: Да ли и у којој мјери институције спроводе препоруке ревизора?

ШЕГО: Институције у просјеку примјењују од 50 до 60 одсто препорука. Постоје институције гдје је тај проценат знатно нижи, али и оне које годинама досљедно спроводе препоруке ревизора. У свијету је тај проценат већи од 90 одсто.

* ГЛАС: Које су главне замјерке ревизора, односно гдје су највећи пропусти институција када је ријеч о финансијском пословању?

ШЕГО: Прије свега је то слабост система интерних контрола који би превентивно отклонио или у разумној мјери спријечио пропусте и недостатке, преваре и корупцију. Затим слиједи неадекватно спровођење процедура јавних набавки, реализација потписаних уговора, непримјерено понашање и шароликост у висини разних издатака, те проблеми са уговорима о дјелу и уговорима о привременим и повременим пословима. О поменутим уговорима смо радили и ревизију учинка и приликом контроле њихове транспарентности и ефеката тих уговора утврдили смо да углавном недостаје одређени тон њихове сврхе. Доста је широка лепеза пропуста и недостатака, што је у извјештајима детаљно описано.

 

Комплетан интервју прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана