Миленко Савановић: Корак до пензије 550 најугроженијих бораца

Маријана Миљић
Миленко Савановић: Корак до пензије 550 најугроженијих бораца

Јавни позив за пројекте запошљавања вриједне 14,6 милиона марака кроз које ће бити отворено око 4.000 радних мјеста биће расписан идуће седмице.

Влада РС је у тим пројектима акценат ставила на запошљавање у привреди. Нама је циљ да развојем зауставимо одлазак људи. Не можемо их зауставити ако им не понудимо добра радна мјеста и плате, каже министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

ГЛАС: Шта предвиђају пројекти за које ће бити расписан јавни позив?

САВАНОВИЋ: Ове године реализујемо шест пројеката запошљавања. Један је "Заједно до посла", вриједан милион КМ кроз који ће бити отворено 186 радних мјеста. За запошљавање циљних група, односно 115 жена жртава рата и оних у руралним подручјима биће утрошено 500.000 марака, док ће за програм доквалификације и преквалификације бити утрошен милион. Четврти пројекат односи се на приправнике, а у плану је да обухвати 909 лица за које ће бити утрошено скоро шест милиона КМ. Кроз програм подршке запошљавања Рома планирано је да послодавци отворе радна мјеста за њих 29, а вриједан је 219.000 марака. Шести пројекат односи се на подршку запошљавању у привреди и вриједан је пет милиона. Јавни позив биће расписан идуће седмице и биће отворен мјесец, а могу се пријавити сви заинтересовани послодавци.

ГЛАС: Како зауставити одлазак радне снаге у иностранство и вјерујете ли да ће ови пројекти утицати на смањење обима тог негативног тренда?

САВАНОВИЋ: Влада је ставила акценат на запошљавање у привреди. Наш циљ је да развојем привреде зауставимо одлазак људи. Не можемо спријечити њихов одлазак ако им им не понудимо добра радна мјеста и плате. Влада са становишта своје моћи чини све да то уради. Међутим, у БиХ нема стабилне политичке ситуације због чега људи одлазе и из страха да се не би поновили ратни сукоби. Чинимо и чинићемо све да кроз улагања у реални сектор и фискално растерећење стимулишемо послодавце како би кроз раст плата на овим просторима живот учинили бољим. За то треба новца, времена и добре воље политичара који су на врху БиХ. Бојим се да за то сада нема воље, посебно у бошњачком корпусу.

ГЛАС: Шта је са измјенама Закон о раду?

САВАНОВИЋ: Анализе су показале да одређене одредбе тог закона треба побољшати, а већ су завршене јавне расправе. Измјене Закона о раду предвиђене су и меморандумом о сарадњи који је Влада потписала са Савезом синдиката РС. Закон о раду није лако мијењати, али има помака. Договарамо све. Планирано је да измјене у форми нацрта буду усвојене у јуну, а крајем године у форми приједлога.

ГЛАС: Да ли радници у РС могу очекивати да ускоро добију колективни уговор?

САВАНОВИЋ: Преговори између социјалних партнера су при крају и мислим да нисмо далеко од рјешења и потписивања колективног уговора. Треба га што прије потписати зато што су оштећени и радници у реалном сектору без тог подзаконског акта. Вјерујем да ћемо у скорије вријеме имати потписан колективни уговор.

ГЛАС: Влада је усвојила информацију о стању у области пензијско-инвалидске заштите. Какво је стање у тој области?

САВАНОВИЋ: Пензиони фонд у РС је стабилан и пензије су редовне. Имали смо априлско повећање пензија од два одсто. Пензије нису велике, али економска моћ РС је таква да тренутно у овој ситуацији не могу бити веће.

ГЛАС: Да ли се може очекивати повећање пензија и плата?

САВАНОВИЋ: Можемо се надати повећању пензијама, али то у коначници зависи од реалног сектора и прилива у буџет. Посљедњих година сви показатељи у привреди иду узлазном путањом. Вјерујем да ће се створити акумулација која ће се одразити и на раст пензија. Ове године није у плану повећање плата. Оне ће бити повећане онда када реални сектор довољно ојача и буде имао снагу да из њега то можемо исцрпити.

ГЛАС: Када ће бити потписан меморандум са Борачком организацијом РС чији је циљ побољшање статуса борачких категорија?

САВАНОВИЋ: Преговарамо са руководством Борачке организације о томе како ријешити статус људи који немају покривен стаж осигурања у трајању од 15 година, а који имају 65 и више година живота. Имамо око 3.500 таквих бораца. Тражимо модалитет како тим људима помоћи. За сада смо дошли до идеје да пензионишемо борце из те категорије, који са удупланим ратним стажом и стажом осигурања прелазе 15 година. Таквих има 549 и за те сврхе је потребно око милион марака годишње. Залагаћу се и борити за то. Има и других питања које рјешавамо и ускоро би могли потписати и меморандум.

ГЛАС: Колико ће ове године бити издвојено новца за невладине организације проистекле из рата?

САВАНОВИЋ: За њихов рад у овој години биће утрошено скоро милион марака. Имамо 11 невладиних организација, које су проистекле из одбрамбено отаџбинских ратова, а које су од посебног интереса и на раменима буџета.

Бањска рехабилитација

ГЛАС: Шта доноси оперативни план бањске-рехабилатације угрожених категорија за ову годину?

САВАНОВИЋ: Проширили смо обухват лица на инвалиде до десете, а раније је било до шесте категорије. Годишњи грант за те намјене износи 300.000 марака, а планирамо да око 600 људи из категорије породица погинулих и инвалида пошаљемо у току године на бањску рехабилитацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана