Milanović neće u Beograd zbog Šešelja

Tanjug
Milanović neće u Beograd zbog Šešelja

Beograd, Zagreb - Hrvatski premijer Zoran Milanović, nezadovoljan odnosom vlasti Srbije prema Vojislavu Šešelju, neće doći na predstojeći samit u Beogradu.

Kako je potvrđeno iz vlade Hrvatske, Milanović neće doći je "očekivao da se vlast u Srbiji korektno i jasno izjasni o ponašanju i istupima Šešelja nakon povratka iz Haga".

Portparol hrvatske vlade Nikola Jelić je rekao da bi, budući da nije bilo jasnih ograda, bilo "smešno ići u Beograd u takvim okolnostima".

"Pogotovo što je Šeselj tokom 90-tih bio u istoj političkoj stranci kao i ljudi koji danas vrše vlast u Srbiji", rekao je Jelić agenciji Beta.

Pozivajući se na nezvanične izvore, "Jutarnji list", koji je prvi objavio ovu informaciju, piše da će umjesto hrvatskog premijera u Beograd na sastanak šefova vlada Centralne i Istočne Evrope sa Kinom doputovati ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, "čiji boravak u Srbiji neće imati nikakav politički prizvuk".

Milanović se neće sastati u bližoj budućnosti sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, potvrdio je "Jutarnjem listu" neimenovani visoki izvor iz hrvatske vlade.

To znači, navodi list, da Milanović posredno odbacuje ideju predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj Milorada Pupovaca iz SDSS, koji je gostujući u programu televizije N1 predložio susret Milanovića i Vučića na kome bi dvojica lidera pokušali da smanje sadašnje međudržavne tenzije.

U Banskim Dvorima smatraju da Vučić i srpsko vodstvo nisu adekvatno reagovali na Šešelja i dok to ne urade, susret na visokom nivou ne bi imao preveliki smisao, navodi list.

Zagreb, kako se navodi, od Vučića želi da čuje da današnja vlast u Srbiji ni na koji način ne podržava Šešeljeve ratnohuškačke izjave.

Milanović je posjetio Beograd u januaru 2013, a tri mjeseca kasnije Vučić je boravio u Zagrebu, kada se sastao sa ministarkom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Premijer Vučić je juče, nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuju Srbija, Haški tribunal i Vojislav Šešelj, rekao da to liči na uplitanje u predizbornu kampanju, kao i da je "Srbija bolji prijatelj Hrvatskoj, nego Hrvatska Srbiji".

Evropski parlament je juče usvojio rezoluciju o lideru SRS Vojislavu Šešelju u kojoj se kritikuju njegove izjave, Srbija, kao i Haški tribunal, koji se poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu.

Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba je ranije objavio da Vojislav Šešelj nema podršku vlasti u Srbiji, ali da bi zvanični Beograd trebalo da osudi njegove izjave.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da Vojislav Šešelj ne zaslužuje rezoluciju Evropskog parlamenta, niti deklaraciju hrvatskog Sabora.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron izjavio je da se istupima Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pažnja.

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva za Srbiju, kaže za B92 advokat Toma Fila. Filip Švarm, urednik nedjeljnika Vreme, ocjenjuje da ona neće doprineti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.

Kompletan tekst rezolucije pročitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana