Милановић неће у Београд због Шешеља

Танјуг
Милановић неће у Београд због Шешеља

Београд, Загреб - Хрватски премијер Зоран Милановић, незадовољан односом власти Србије према Војиславу Шешељу, неће доћи на предстојећи самит у Београду.

Како је потврђено из владе Хрватске, Милановић неће доћи је "очекивао да се власт у Србији коректно и јасно изјасни о понашању и иступима Шешеља након повратка из Хага".

Портпарол хрватске владе Никола Јелић је рекао да би, будући да није било јасних ограда, било "смешно ићи у Београд у таквим околностима".

"Поготово што је Шесељ током 90-тих био у истој политичкој странци као и људи који данас врше власт у Србији", рекао је Јелић агенцији Бета.

Позивајући се на незваничне изворе, "Јутарњи лист", који је први објавио ову информацију, пише да ће умјесто хрватског премијера у Београд на састанак шефова влада Централне и Источне Европе са Кином допутовати министар поморства, промета и инфраструктуре Синиша Хајдаш Дончић, "чији боравак у Србији неће имати никакав политички призвук".

Милановић се неће састати у ближој будућности са премијером Србије Александром Вучићем, потврдио је "Јутарњем листу" неименовани високи извор из хрватске владе.

То значи, наводи лист, да Милановић посредно одбацује идеју представника српског народа у Хрватској Милорада Пуповаца из СДСС, који је гостујући у програму телевизије Н1 предложио сусрет Милановића и Вучића на коме би двојица лидера покушали да смање садашње међудржавне тензије.

У Банским Дворима сматрају да Вучић и српско водство нису адекватно реаговали на Шешеља и док то не ураде, сусрет на високом нивоу не би имао превелики смисао, наводи лист.

Загреб, како се наводи, од Вучића жели да чује да данашња власт у Србији ни на који начин не подржава Шешељеве ратнохушкачке изјаве.

Милановић је посјетио Београд у јануару 2013, а три мјесеца касније Вучић је боравио у Загребу, када се састао са министарком спољних и европских послова Хрватске Весном Пусић, предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем и премијером Зораном Милановићем.

Премијер Вучић је јуче, након што је Европски парламент усвојио резолуцију којом се осуђују Србија, Хашки трибунал и Војислав Шешељ, рекао да то личи на уплитање у предизборну кампању, као и да је "Србија бољи пријатељ Хрватској, него Хрватска Србији".

Европски парламент је јуче усвојио резолуцију о лидеру СРС Војиславу Шешељу у којој се критикују његове изјаве, Србија, као и Хашки трибунал, који се позива да преиспита услове његовог пуштања на слободу.

Грађански одбор за људска права из Загреба је раније објавио да Војислав Шешељ нема подршку власти у Србији, али да би званични Београд требало да осуди његове изјаве.

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић сматра да Војислав Шешељ не заслужује резолуцију Европског парламента, нити декларацију хрватског Сабора.

Предсједник Међународног кривичног суда за бившу Југославију Теодор Мерон изјавио је да се иступима Војислава Шешеља непотребно придаје превелика пажња.

Резолуција Европског парламента је увредљива за Србију, каже за Б92 адвокат Тома Фила. Филип Шварм, уредник недјељника Време, оцјењује да она неће допринети унапређењу односа Србије и Хрватске.

Комплетан текст резолуције прочитајте на овом линку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана