Milanović: Vrijeme da se zločini u NDH nazovu genocidom

Srna
Milanović: Vrijeme da se zločini u NDH nazovu genocidom

Beograd/Jajinci - Bivši logoraš i predsjednik Udruženja logoraša i potomaka "Jasenovac" Slavko Milanović poručio je danas da je vrijeme da se zločini u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ nazovu pravim imenom - genocidom.

On je na komemoraciji na stratištu u Jajincima kod Beograda rekao da je vrijeme da Skupština Srbije na red stavi deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima kako bi žrtve dobile poštovanje i saosjećanje koje je do sada izostalo.


Milanović je napomenuo da Srbija ima istoriju "bogatu" ratom i da je stekla status stradalnog naroda, te dodao da je Beograd tokom rata imao najveći broj logora, kao i da je u Jajincima najviše žrtava strijeljano.

"Zločinci nisu pravili razliku između mladih i starih, bolesnih i tek rođenih. Takmičili su se u svojim zverstvima. Danas o tome govorimo da se ne ponovi", rekao je Milanović.

On je rekao da su ustaše bile među nacistima poznate po svojoj brutalnosti, te kao primjer naveo Sisak gdje je bio jedini logor za djecu.

"Zato mi danas glasno govorimo, iako bi samo ćutali ili vrištali od bola. Moramo učiniti sve da nacizam ostane u prošlosti, zato se moramo sećati svake žrtve, da se ne ponovi", rekao je Milanović.

On je istakao da su se Srbi u Drugom svjetskom ratu suprostavili fašizmu, ali da ta borba nikada ne smije prestati, kako se svijet ponovo ne bi doveo na rub propasti.

U Jajincima je danas održan državnom komemorativnom skupu posvećenom očuvanju sjećanja na više desetina hiljada stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Jajinci su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. godine na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana