Mилановић: Вријеме да се злочини у НДХ назову геноцидом

Срна
Mилановић: Вријеме да се злочини у НДХ назову геноцидом

Београд/Јајинци - Бивши логораш и предсједник Удружења логораша и потомака "Јасеновац" Славко Милановић поручио је данас да је вријеме да се злочини у Независној Држави Хрватској /НДХ/ назову правим именом - геноцидом.

Он је на комеморацији на стратишту у Јајинцима код Београда рекао да је вријеме да Скупштина Србије на ред стави декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима како би жртве добиле поштовање и саосјећање које је до сада изостало.


Милановић је напоменуо да Србија има историју "богату" ратом и да је стекла статус страдалног народа, те додао да је Београд током рата имао највећи број логора, као и да је у Јајинцима највише жртава стријељано.

"Злочинци нису правили разлику између младих и старих, болесних и тек рођених. Такмичили су се у својим зверствима. Данас о томе говоримо да се не понови", рекао је Милановић.

Он је рекао да су усташе биле међу нацистима познате по својој бруталности, те као примјер навео Сисак гдје је био једини логор за дјецу.

"Зато ми данас гласно говоримо, иако би само ћутали или вриштали од бола. Морамо учинити све да нацизам остане у прошлости, зато се морамо сећати сваке жртве, да се не понови", рекао је Милановић.

Он је истакао да су се Срби у Другом свјетском рату супроставили фашизму, али да та борба никада не смије престати, како се свијет поново не би довео на руб пропасти.

У Јајинцима је данас одржан државном комеморативном скупу посвећеном очувању сјећања на више десетина хиљада страдалих у Другом свјетском рату.

Јајинци су највеће место страдања у Другом светском рату у Србији, јер су нацисти од 1941. до 1944. године на том месту убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана