Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а БиХ: Судије и тужиоци иду на провјеру

С. Ш.
Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а БиХ: Судије и тужиоци иду на провјеру

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија рекао је да ће информације које им је доставио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о судијама и тужиоцима на нивоу БиХ бити размотрене идуће седмице на сједници ВСТС-а и да ће их провјерити и дисциплински тужилац.

У информацији су наведена имена 15 судија Суда БиХ и тужилаца Тужилаштва БиХ који су у рату били на позицијама у војним судовима и који су дискриминисали Србе у предметима ратних злочина.

- Судије и тужиоци обухваћени информацијом ступили су у правосудне институције од 2003. до 2007. године. То је било прије него што је дјеловао овај састав ВСТС-а. Не могу улазити у то шта је тадашњи ВСТС радио и тада је требало да буду провјерене информације које су наведене у допису - казао је Тегелтија и додао да ће ово питање због важности делегирати и за сједницу ВСТС-а на коју је позвао представнике породица осуђених да је прате.

Породице Срба осуђених у Суду БиХ за ратне злочине затражиле су јуче од Тегелтије да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве. Породице су у отвореном писму подсјетиле да су више пута указивале да, од момента оснивања Суда БиХ, у предметима ратних злочина постоји селективност усмјерена искључиво на то да се српски народ прикаже монструозним, злочиначким и у крајњој мјери - геноцидним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана