Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH: Nema sile koja će zaustaviti provjeru sudija i tužilaca

Željka Domazet
Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH: Nema sile koja će zaustaviti provjeru sudija i tužilaca

Sloboda odlučivanja članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH je neprikosnovena i ni ja, ni većina članova nikada ne bi sebi dopustili da pod bilo kakvim pritiskom mijenjamo mišljenje, a do povlačenja zaključaka koji se odnose na sudije i tužioce neće doći, jer su potpuno zakoniti.

 Godinama se o problemima koje sada vadimo na površinu pričalo po kuloarima, ali nije bilo dovoljno hrabrosti da budu izvađeni iako samo tada možemo početi da ih rješavamo. U tom kontekstu su i doneseni ovi zaključci, kaže predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija.

GLAS: Zbog čega su zaključci koje je VSTS usvojio prije petnaestak dana na osnovu informacije Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica izazvali toliku buru u javnosti?

TEGELTIJA: Ima tu raznih razloga, a uglavnom svi u svojoj podlozi imaju strah. Jedni imaju strah zbog nerazumijevanja i potpuno pogrešnih i zlonamjernih interpretacija zaključaka u smislu da oni predstavljaju uvođenje nekog prijekog suda za odstranjivanje navodno politički nepodobnih sudija i tužilaca. Drugi vjerovatno imaju strah zbog svoje prošlosti i njenog provjeravanja. Treći se plaše da će na površinu isplivati svi propusti i manipulacije koje su ranije radili u pravosuđu. Četvrti imaju strah da će izgubiti eventualni uticaj na pravosuđe koji su mogli da ostvaruju kroz sudije i tužioce koje su eventualno mogli da ucjenjuju njihovom prošlošću. Peti vide šansu da kroz zlonamjerno i pogrešno predstavljanje zaključaka ovaj saziv VSTS-a predstave politički instruisanim i na taj način proizvedu negativan stav i domaćih i međunarodnih partnera, eventualno njegovu smjenu i ponovo povrate uticaj na pravosuđe koji su do ovog saziva imali.

GLAS: Nakon što ste predložili revidirane zaključke steklo se mišljenje da ste poklekli zbog pritiska?

TEGELTIJA: To je apsolutno netačna teza. Opšte i nepodijeljeno opredjeljenje je evropski put BiH. U tom kontekstu i VSTS mora partnerski da se ponaša prema Evropskoj komisiji. Pismo kojim Evropska komisija od nas zvanično traži da ponovo razmotrimo i prilagodimo zaključke standardima EU ne može se ignorisati ako želite da budete na putu pridruživanja EU. Zbog tog pisma je i došlo do ponovnog razmatranja zaključaka, a ne zato što smo mi ocijenili da nisu dovoljno dobri. Alternativa tome bi bila da to ignorišemo i da onda EU kaže da nismo partneri u procesu pridruživanja i da ne uvažavamo njihove standarde i zahtjeve. U tom kontekstu došlo je do ponovnog razmatranja i mog prijedloga korekcije zaključaka kako bismo zadržali njihovu suštinu u formi koja je prihvatljiva standardima koje nam je kao zahtjev ispostavila EU.

GLAS: U čemu je suština predloženih korekcija?

TEGELTIJA: U prijedlogu korekcije trećeg i četvrtog zaključka radi se o dodavanju nekoliko riječi koje su uglavnom pozivanje na zakonski osnov i preciziranje kome se trebaju dostavljati informacije. Peti zaključak pretrpio je promjenu utoliko što je zadržana potreba uvođenja korektivnog mehanizma, ali kroz formu unapređenja i proširenja disciplinskog postupka protiv sudija i tužilaca, koji nije novi, nego postojeći i koji obezbjeđuje garancije zaštite ljudskih prava. Jer, upravo je rečenica iz usvojenog zaključka „bez disciplinskog postupka“ otvorila prostor za zlonamjerna i pogrešna tumačenja tog zaključka. Umjesto novog korektivnog mehanizma predlažemo da se postojeći unaprijedi i proširi. I jedno i drugo ispunjavaju isti cilj, samo je forma različita. Sloboda mišljenja i odlučivanja članova VSTS-a je neprikosnovena i ni ja, ni većina članova nikada ne bi sebi dopustili da pod bilo kakvim pritiskom mijenjamo mišljenje. Kada bi to od nas neko tražio, ja bih to javno rekao i sasvim sigurno ni ja, ni većina članova VSTS-a ne bismo podlegli pritisku bez obzira na cijenu. Ono što je u redu i na šta pristajemo, jeste da na partnerskim osnovama razgovaramo o modelima i formama za ostvarivanje legitimnih ciljeva.

GLAS: Monika Mijić i još neki članovi VSTS-a tvrde da će ako odustanete od zaključaka to biti krah pravosuđa?

TEGELTIJA: Apsolutno se slažem sa cijelim izlaganjem Mijićeve. Do povlačenja zaključaka neće doći, jer su potpuno zakoniti i zadovoljavaju opšti osjećaj pravednosti u društvu. Eventualno su moguće korekcije u pogledu forme.

GLAS: Gdje su nestali dosijei sudija i tužilaca?

TEGELTIJA: Tu frapantnu činjenicu sam otkrio kada sam se upustio u rješavanje ovog pitanja. Došao sam do saznanja da su dosijei koje je stvorila Nezavisna pravosudna komisija u prelaznom periodu 2002. i 2003. uništeni i da više ne postoje. Još ne znam kako je do toga došlo, ali znam orijentaciono da se to desilo sa preseljenjem VSTS-a u nove prostorije. To je još jedan od pokazatelja kako se radilo u periodu iza nas. Mnogi koji u tom prelaznom periodu nisu zadovoljili na provjeri prošlosti kod Nezavisne pravosudne komisije, koju su vodili stranci, nekim drugim putevima su naknadno ipak ušli u pravosuđe od kada su 2004. VSTS preuzeli domaći članovi. Ove i činjenica da se od 2004. ne radi nikakva provjera prošlosti samo su dodatni argument koji govori u prilog tome da je ovaj saziv VSTS-a otvorio probleme koji su godinama stvarani i gurani pod tepih.

Pokušaj disciplinovanja

GLAS: U javnost su procurile i informacije o tome kako je ko na sjednici VSTS-a glasao, nakon čega su uslijedile salve optužbi na račun onih koji su glasali za zaključke?

TEGELTIJA: Otkrivanje kako je ko glasao i anatemisanje članova VSTS-a je nedopustivo i neprimjereno demokratskom društvu. To je klasični i grubi politički pritisak na pravosuđe i pokušaj da se javnim linčom disciplinuju članovi VSTS-a, ali poznavajući te ljude siguran sam da će takvi pokušaji ostati jalovi. U većini koja je izglasala ove zaključke je podjednak broj Srba, Hrvata i Bošnjaka i podjednak broj članova iz oba entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana