Милан Тегелтија, предсједник ВСТС БиХ: Нема силе која ће зауставити провјеру судија и тужилаца

Жељка Домазет
Милан Тегелтија, предсједник ВСТС БиХ: Нема силе која ће зауставити провјеру судија и тужилаца

Слобода одлучивања чланова Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ је неприкосновена и ни ја, ни већина чланова никада не би себи допустили да под било каквим притиском мијењамо мишљење, а до повлачења закључака који се односе на судије и тужиоце неће доћи, јер су потпуно законити.

 Годинама се о проблемима које сада вадимо на површину причало по кулоарима, али није било довољно храбрости да буду извађени иако само тада можемо почети да их рјешавамо. У том контексту су и донесени ови закључци, каже предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија.

ГЛАС: Због чега су закључци које је ВСТС усвојио прије петнаестак дана на основу информације Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица изазвали толику буру у јавности?

ТЕГЕЛТИЈА: Има ту разних разлога, а углавном сви у својој подлози имају страх. Једни имају страх због неразумијевања и потпуно погрешних и злонамјерних интерпретација закључака у смислу да они представљају увођење неког пријеког суда за одстрањивање наводно политички неподобних судија и тужилаца. Други вјероватно имају страх због своје прошлости и њеног провјеравања. Трећи се плаше да ће на површину испливати сви пропусти и манипулације које су раније радили у правосуђу. Четврти имају страх да ће изгубити евентуални утицај на правосуђе који су могли да остварују кроз судије и тужиоце које су евентуално могли да уцјењују њиховом прошлошћу. Пети виде шансу да кроз злонамјерно и погрешно представљање закључака овај сазив ВСТС-а представе политички инструисаним и на тај начин произведу негативан став и домаћих и међународних партнера, евентуално његову смјену и поново поврате утицај на правосуђе који су до овог сазива имали.

ГЛАС: Након што сте предложили ревидиране закључке стекло се мишљење да сте поклекли због притиска?

ТЕГЕЛТИЈА: То је апсолутно нетачна теза. Опште и неподијељено опредјељење је европски пут БиХ. У том контексту и ВСТС мора партнерски да се понаша према Европској комисији. Писмо којим Европска комисија од нас званично тражи да поново размотримо и прилагодимо закључке стандардима ЕУ не може се игнорисати ако желите да будете на путу придруживања ЕУ. Због тог писма је и дошло до поновног разматрања закључака, а не зато што смо ми оцијенили да нису довољно добри. Алтернатива томе би била да то игноришемо и да онда ЕУ каже да нисмо партнери у процесу придруживања и да не уважавамо њихове стандарде и захтјеве. У том контексту дошло је до поновног разматрања и мог приједлога корекције закључака како бисмо задржали њихову суштину у форми која је прихватљива стандардима које нам је као захтјев испоставила ЕУ.

ГЛАС: У чему је суштина предложених корекција?

ТЕГЕЛТИЈА: У приједлогу корекције трећег и четвртог закључка ради се о додавању неколико ријечи које су углавном позивање на законски основ и прецизирање коме се требају достављати информације. Пети закључак претрпио је промјену утолико што је задржана потреба увођења корективног механизма, али кроз форму унапређења и проширења дисциплинског поступка против судија и тужилаца, који није нови, него постојећи и који обезбјеђује гаранције заштите људских права. Јер, управо је реченица из усвојеног закључка „без дисциплинског поступка“ отворила простор за злонамјерна и погрешна тумачења тог закључка. Умјесто новог корективног механизма предлажемо да се постојећи унаприједи и прошири. И једно и друго испуњавају исти циљ, само је форма различита. Слобода мишљења и одлучивања чланова ВСТС-а је неприкосновена и ни ја, ни већина чланова никада не би себи допустили да под било каквим притиском мијењамо мишљење. Када би то од нас неко тражио, ја бих то јавно рекао и сасвим сигурно ни ја, ни већина чланова ВСТС-а не бисмо подлегли притиску без обзира на цијену. Оно што је у реду и на шта пристајемо, јесте да на партнерским основама разговарамо о моделима и формама за остваривање легитимних циљева.

ГЛАС: Моника Мијић и још неки чланови ВСТС-а тврде да ће ако одустанете од закључака то бити крах правосуђа?

ТЕГЕЛТИЈА: Апсолутно се слажем са цијелим излагањем Мијићеве. До повлачења закључака неће доћи, јер су потпуно законити и задовољавају општи осјећај праведности у друштву. Евентуално су могуће корекције у погледу форме.

ГЛАС: Гдје су нестали досијеи судија и тужилаца?

ТЕГЕЛТИЈА: Ту фрапантну чињеницу сам открио када сам се упустио у рјешавање овог питања. Дошао сам до сазнања да су досијеи које је створила Независна правосудна комисија у прелазном периоду 2002. и 2003. уништени и да више не постоје. Још не знам како је до тога дошло, али знам оријентационо да се то десило са пресељењем ВСТС-а у нове просторије. То је још један од показатеља како се радило у периоду иза нас. Многи који у том прелазном периоду нису задовољили на провјери прошлости код Независне правосудне комисије, коју су водили странци, неким другим путевима су накнадно ипак ушли у правосуђе од када су 2004. ВСТС преузели домаћи чланови. Ове и чињеница да се од 2004. не ради никаква провјера прошлости само су додатни аргумент који говори у прилог томе да је овај сазив ВСТС-а отворио проблеме који су годинама стварани и гурани под тепих.

Покушај дисциплиновања

ГЛАС: У јавност су процуриле и информације о томе како је ко на сједници ВСТС-а гласао, након чега су услиједиле салве оптужби на рачун оних који су гласали за закључке?

ТЕГЕЛТИЈА: Откривање како је ко гласао и анатемисање чланова ВСТС-а је недопустиво и непримјерено демократском друштву. То је класични и груби политички притисак на правосуђе и покушај да се јавним линчом дисциплинују чланови ВСТС-а, али познавајући те људе сигуран сам да ће такви покушаји остати јалови. У већини која је изгласала ове закључке је подједнак број Срба, Хрвата и Бошњака и подједнак број чланова из оба ентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана