Милан Миличевић након референдума о опозиву: Политичка борба у Теслићу тек слиједи

Дарко Момић
Милан Миличевић након референдума о опозиву: Политичка борба у Теслићу тек слиједи

Теслић - Начелник Теслића из СДС-а Милан Миличевић увјерен је да је преживио референдум о његовом опозиву, који је одржан у недјељу, иако још нису пребројани гласови са свих бирачких мјеста ни гласови из иностранства.

Миличевић каже да су, према резултатима са 64 од укупно 68 бирачких мјеста, против опозива била 10.342 бирача, док је за његов одлазак са начелничке функције било 6.059 бирача. Он је јуче поновио оптужбе на рачун покретача опозива, прије свега функционера теслићког СНСД-а, и рекао да су преко Комисије за спровођење поступка опозива хтјели да прекроје вољу бирача.

- Материјали са укупно четири бирачка мјеста из Младиковине, Блатнице, Очауша и Влајића нису обрађени, јер су записници мимо правила убачени у вреће које се не смију отварати без одобрења Републичке изборне комисије. Пред Комисијом за спровођење поступка опозива усаглашен је захтјев који је требало да се упути РИК-у и тражи њихово мишљење о даљем поступању са спорним врећама, али предсједница Комисије за спровођење поступка опозива Николина Ристић је умјесто тог усаглашеног, хтјела РИК-у да пошаље сасвим други захтјев и ја јој то нисам дозволио - каже Миличевић.

Он објашњава да су два посматрача СДС-а на сједници комисије подржала усаглашен захтјев који је требало да буде упућен РИК-у, али да је Николина Ристић на путу од сједишта Општинске изборне комисије до зграде Општинске управе покушала да фалсификује захтјев.

- Она је успут ушла у микрокредитну организацију у којој ради један члан комисије, гдје су њих двоје на рачунару направили други захтјев и она је са тим захтјевом дошла у општину и кренула да га преда на протокол. Међутим, један од наших посматрача је видио све што је она урадила и ја јој зато нисам дозволио да на протокол преда фалсификовани документ. Рекао сам јој да може да преда само усаглашени захтјев, као и да чини кривично дјело, послије чега је она напустила општину - каже Миличевић.

С друге стране, предсједник локалног парламента Мирољуб Летић каже да ће СО Теслић прихватити одлуке надлежних институција о опозиву.

- Покушаћемо да усагласимо наше ставове са начелником, уколико опозив не буде прошао, да усвојимо буџет и током године са Владом и другим институцијама покушати да доведемо инвеститоре у општину Теслић, с обзиром на то да актуелни начелник то није успио - каже Летић.

Он је након састанка са одборницима и шефовима странака који су иницирали опозив рекао да ће прихватити одлуку Народне скупштине РС уколико она прихвати иницијативу начелника Милићевића, који је најавио да ће тражити распуштање теслићке Скупштине.

Предсједник теслићког СНСД-а Драган Богданић рекао је да још нису познати резултати опозива и да ће поштовати званичне податке, али да је поступак пун неправилности од стране локалног СДС-а.

- Беспотребно се врши притисак да се излази са преурањеним резултатима опозива. Зашто СДС, ако је био сигуран у побједу Миличевића, није испоштовао законом предвиђене процедуре и активности на околности за које су они оцијенили да нису регуларни - упитао је Богданић.

Велики трошкови

Шеф теслићког СНСД-а Драган Богданић поставио је питање начелнику Милану Миличевићу да ли ће као легалиста због великих трошкова одустати од иницијативе за распуштање Скупштине општине.

- То је као аргумент користио када је покренута иницијатива за његов опозив - каже Богданић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана