Milan Milaković: Od ove godine, 7. februar - Dan sjećanja na stradanje Srba u Drakuliću

Srna
Milan Milaković: Od ove godine, 7. februar - Dan sjećanja na stradanje Srba u Drakuliću

Banjaluka - Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Milan Milaković istakao je da je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, na njegov prijedlog 7. februar proglasio Danom sjećanja na stradanje Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac od ustaša 1942. godine i da se od ove godine obilježava na najvišem republičkom nivou.

Milaković je naveo da je inicijativu Vladi podnio, jer je jedan od potomaka Srba stradalih od ustaških zločinaca, koji su počinili pokolj na području Banjaluke – Šargovca, Motika, Drakulića, Ivanjske i Piskavice.

"O zločinima počinjenim 7. februara dugo se nije smjelo ni pričati, a stradale pretke ne bismo smjeli zaboraviti. Drago mi je što će, na moj prijedlog, ovaj dan ubuduće biti dostojno obilježen i sačuvan od zaborava. Zločine možemo oprostiti, ali ih ne smijemo zaboraviti", rekao je Milaković Srni.

Prema njegovim riječima, od 5. do 12. februara 1942. godine na području pomenutih mjesnih zajednica stradalo je više od 3.000 ljudi, među kojima je bio i veliki broj djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana