Миладин Драгичевић: Приоритет обнова кућа за најугроженије у поплавама

Жељка Домазет
Миладин Драгичевић: Приоритет обнова кућа за најугроженије у поплавама

Планирано је да од 1.000 од 4.000 кућа које су оштећене у мајским поплавама, а чији власници спадају у најугроженије категорије, буде обновљено у овој, а наставак ће услиједити наредне године, каже за "Глас Српске" замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Миладин Драгичевић.

- То значи да до почетка зиме неће бити обновљени ни санирани сви оштећени и уништени стамбени објекти и да ће приоритет бити стављен на рањиве категорије. Планирана је и у току је обнова 19.276 стамбених објеката. За ту намјену обезбијеђено је 125,85 милиона марака - истакао је Драгичевић. Додао је да ће UNDP обновити 4.000 кућа, те да Европска комисија ради на обнови друштвених објеката, попут школа, домова здравља и социјалних установа.

- Тренутно је у току обнова 95 школа, четири дома здравља и неколико општинских зграда. Поједине школе биће обновљене до 15. септембра, али је планирано да до 30. септембра све школе планиране за обнову буду обновљене - појаснио је Драгичевић.

* ГЛАС: Колико ће стамбених објеката моћи да буде обновљено до почетка зиме?

ДРАГИЧЕВИЋ: Акценат на обнови оштећених објеката стављен је на рањиве категорије, социјално угрожене и оне који нису у својим кућама. Међународна организација за миграције (ИОМ) обнавља куће људи који су у привременом смјештају. У току је обнова 150 и пројектовање 240 кућа, уз настојање да до грејне сезоне то буде завршено. Многи којима је штета нанесена неће моћи санирати своје објекте, али ће вјероватно живјети у својим домовима. Треба учинити све да се људима помогне да колико-толико створе услове да живе у тим објектима. Но, приоритет је дат онима који се налазе ван својих домова и ми се надамо да ће то бити завршено до почетка грејне сезоне. Новац је обезбијеђен. Од планираних 4.000 објеката у овој години биће обновљено 1.000.

* ГЛАС: Од свих нивоа власти у БиХ, ко је издвојио највише средстава за помоћ поплављеном становништву?

ДРАГИЧЕВИЋ: Највише је издвојила Влада Српске, више од 60 милиона КМ путем електронских картица.

 

Коплетан интервју прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана