Мијењају странку, али остају у власти

Дарко Момић
Мијењају странку, али остају у власти

Бањалука - Одборници ДНС-а који су освојили мандате 2016. године подијелили су се на присталице страначког лидера Марка Павића и на оне који ће свој политички ангажман наставити у странци коју формирају искључени страначки функционери са Недељком Чубриловићем на челу, али ни једни ни други неће изаћи из владајућих коалиција у својим локалним заједницама.

У општинама у којима су сви одборници напустили ДНС и најавили приступање новој политичкој партији, чија оснивачка скупштина треба да буде одржана 22. децембра у Бањалуци, неће бити никакве прекомпозиције.

Донедавни шеф Клуба одборника ДНС-а у бањалучкој градској Скупштини и потпредсједник Иницијативног одбора за формирање нове странке Боран Босанчић потврдио је за “Глас Српске” да ће више од 70 бивших одборника ДНС-а у новом дресу и даље давати подршку начелницима и градоначелницима.

- Сви досадашњи одборници ДНС-а напустили су странку у Зворнику и скоро цијелој регији Бирач, осим у Братунцу, затим у Добоју, Петрову, Станарима, Теслићу, Градишци, Мркоњић Граду, Прњавору, Шипову, Палама и Сокоцу, а вјероватно и у још неким срединама - каже Босанчић.

Он додаје да су у осталим локалним парламентима одборници подијељени, па ће у Бањалуци он и Драган Талић дјеловати као одборници нове партије, а Љубо Нинковић и Предраг Вулин остаће одборници ДНС-а.

- У Челинцу су три одборника са нама, а три су остала у ДНС-у. У већини општина сарајевско-романијске регије подијељени су пола-пола, осим у Палама и Сокоцу, гдје су комплетни општински одбори иступили из ДНС-а. У Бијељини су три одборника с нама, а један је остао у ДНС-у, исто тако је и у Котор Варошу, а у Лопарама је два према један за нас - каже Босанчић.

Он додаје да ће нова странка у већини општина тражити нове просторије, али да су у неким срединама отказани уговори о закупу, па ће у досадашњим канцеларијама ДНС-а бити нова странка.

Потпредсједник ДНС-а Драгомир Јовичић каже да ће се можда у неким срединама нешто мијењати, али да ће у већини мјеста ДНС остати у досадашњим канцеларијама.

- Нормално је да они који су напустили странку себи траже и нови простор - каже Јовичић.

Фоча

 

Посланик Независног демократског клуба у Народној скупштини РС Споменко Стојановић рекао је да ће 22. децембра бити основана нова политичка партија, али да остају исти принципи за које су се залагали у изворном ДНС-у.

Он је навео да је 95 одсто чланова фочанског ДНС-а, међу њима и сви одборници и функционери странке, пришло новој политичкој опцији.

- У нашем програму биће заступљени они принципи које смо имали у ДНС-у из 2000. године. Широм Српске сваки дан нам се јављају нови одбори. Многи од наших чланова нису информисани добро шта се дешава, а када добију праве информације, онда доносе и праве одлуке - рекао је Стојановић.

Р. Ђ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана