Mihajloviću sude na polovini istrage

Željka Domazet
Mihajloviću sude na polovini istrage

Sarajevo - Tužilac Tužilaštva BiH Božo Mihajlović odbio je juče pred Sudom BiH da se izjasni o krivici po optužnici koja ga tereti za nesavjesno postupanje u vršenju službene dužnosti.

Mihajlović, bivši zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH, optužen je da je djelo počinio propuštanjem dužnosti nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je radila kao daktilograf i viši referent u Tužilaštvu BiH.

- Beridan-Zuhrić je prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca, a da ne bude otkriveno njeno nezakonito postupanje,  usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu većem od 10.000 maraka - navodi se u optužnici.

Optužnica protiv Mihajlovića podignuta je na pola istrage.

- Pošto imam tri mogućnosti za izjašnjenje o krivici u ovakvoj procesnoj situaciji, neću se nikako izjasniti - rekao je Mihajlović.

Njegov advokat Vlado Adamović kazao je da Božo Mihajlović “nikada nije ni osumnjičen da je ukrao bilo kakav novac”.

- Mihajlović je osumnjičen da je nehatno vršio nedovoljan nadzor nad podređenima. Te radnje imaju više tačaka. To je istraživano i u pola te istrage je podignuta optužnica, uz obrazloženje da će se istraga nastaviti pa će se odlučiti da li će za ovo drugo biti podignuta optužnica ili ne - rekao je Adamović.

On je konstatovao da tako nešto “ne postoji ni u jednom zakonu”.

- Ne da ne postoji ni u jednom zakonu nego predstavlja ozbiljnu zloupotrebu kršenja procesnih prava na štetu okrivljenog, odnosno osumnjičenog. To predstavlja siguran dokaz da je iz nekog razloga neko požurio sa ovom optužnicom. Zbog čega, to neka tužioci objašnjavaju svojim nadređenim, sudije svojim nadređenima, ali ono što stoji u zapisniku je činjenica koja još dodatno dokazuje da ovaj postupak od početka nije krenuo fer i pravično - rekao je Adamović.

Kako “Glas Srpske” saznaje, presuda Boži Mihajloviću je tempirana da se donese 7. januara, na Božić.

- Sudija je dezinformisan od tužioca u pogledu odlučnih činjenica. Sada kada smo ga upozorili da postoje potpuno drugačiji dokazi, on je jednostavno odbio da se upušta u to - konstatovao je Adamović.

Tokom izjašnjenja o krivici na upozorenje Adamovića na ove okolnosti, sudija Mirsad Strika je kazao da se slaže sa konstatacijama koje su iznijeli i Mihajlović i Adamović, ali da je “život nešto drugo” i prijedlog advokata i Mihajlovića da se izjašnjenje o krivici odloži, dok se istraga ne okonča, odbio.

- Sudija je očigledno išao linijom manjeg otpora. Išao je logikom da ne izlaže sebe nepotrebnim stvarima štiteći prava okrivljenog, kada se ta prava mogu odložiti i dati nekom drugom da ih rješava - rekao je Adamović.

Saznao za optužnicu preko portala

Mihajlović je trebalo da bude saslušan 20. jula, a 19. jula je već podignuta optužnica.

- Nema razumnog obrazloženja za to kada iz Tužilaštva u devet časova izađe optužnica, a u 12 časova se dogodi nastavak ispitivanja u istom činjeničnom supstratu - konstatovao je Vlado Adamović.

Božo Mihajlović je dodao da je za optužnicu saznao preko jednog portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana