Михајловићу суде на половини истраге

Жељка Домазет
Михајловићу суде на половини истраге

Сарајево - Тужилац Тужилаштва БиХ Божо Михајловић одбио је јуче пред Судом БиХ да се изјасни о кривици по оптужници која га терети за несавјесно поступање у вршењу службене дужности.

Михајловић, бивши замјеник главног тужиоца Тужилаштва БиХ, оптужен је да је дјело починио пропуштањем дужности надзора над радом Садине Беридан-Зухрић, која је радила као дактилограф и виши референт у Тужилаштву БиХ.

- Беридан-Зухрић је присвојила привремено одузети новац из девет предмета, при чему јој је пропуштање дужности надзора од стране Михајловића омогућило и задржавање присвојеног новца, а да не буде откривено њено незаконито поступање,  усљед чега је наступила имовинска штета у износу већем од 10.000 марака - наводи се у оптужници.

Оптужница против Михајловића подигнута је на пола истраге.

- Пошто имам три могућности за изјашњење о кривици у оваквој процесној ситуацији, нећу се никако изјаснити - рекао је Михајловић.

Његов адвокат Владо Адамовић казао је да Божо Михајловић “никада није ни осумњичен да је украо било какав новац”.

- Михајловић је осумњичен да је нехатно вршио недовољан надзор над подређенима. Те радње имају више тачака. То је истраживано и у пола те истраге је подигнута оптужница, уз образложење да ће се истрага наставити па ће се одлучити да ли ће за ово друго бити подигнута оптужница или не - рекао је Адамовић.

Он је констатовао да тако нешто “не постоји ни у једном закону”.

- Не да не постоји ни у једном закону него представља озбиљну злоупотребу кршења процесних права на штету окривљеног, односно осумњиченог. То представља сигуран доказ да је из неког разлога неко пожурио са овом оптужницом. Због чега, то нека тужиоци објашњавају својим надређеним, судије својим надређенима, али оно што стоји у записнику је чињеница која још додатно доказује да овај поступак од почетка није кренуо фер и правично - рекао је Адамовић.

Како “Глас Српске” сазнаје, пресуда Божи Михајловићу је темпирана да се донесе 7. јануара, на Божић.

- Судија је дезинформисан од тужиоца у погледу одлучних чињеница. Сада када смо га упозорили да постоје потпуно другачији докази, он је једноставно одбио да се упушта у то - констатовао је Адамовић.

Током изјашњења о кривици на упозорење Адамовића на ове околности, судија Мирсад Стрика је казао да се слаже са констатацијама које су изнијели и Михајловић и Адамовић, али да је “живот нешто друго” и приједлог адвоката и Михајловића да се изјашњење о кривици одложи, док се истрага не оконча, одбио.

- Судија је очигледно ишао линијом мањег отпора. Ишао је логиком да не излаже себе непотребним стварима штитећи права окривљеног, када се та права могу одложити и дати неком другом да их рјешава - рекао је Адамовић.

Сазнао за оптужницу преко портала

Михајловић је требало да буде саслушан 20. јула, а 19. јула је већ подигнута оптужница.

- Нема разумног образложења за то када из Тужилаштва у девет часова изађе оптужница, а у 12 часова се догоди наставак испитивања у истом чињеничном супстрату - констатовао је Владо Адамовић.

Божо Михајловић је додао да је за оптужницу сазнао преко једног портала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана