Михајлица 10. на СДС-овој листи, Шукало трећи на ПДП-овој

ATV
Михајлица 10. на СДС-овој листи, Шукало трећи на ПДП-овој

Бањалука - Кандидатске листе за предстојеће опште изборе објављене су на сајту Централне изборне комисије. Што се тиче Републике Српске, има неколико изненађења.

Лидер Српске радикалне странке и актуелни посланик у Народној Скупштини, Миланко Михајлица, тек је десето име на СДС-овој листи за изборну јединицу један. То значи да Михајлица скоро сигурно не може да се нада новом посланичком мандату, јер га, како сазнајемо, нема ни у врху СДС-ове компензационе листе, на шта је рачунао. 

Како сазнаје АТВ, мјесто носиоца компензације ипак ће припасти Недељку Гламочаку, који је тек четвти у својој изборној јединици, а друга на листи биће потпредсједница Народне скупштине, Соња Караџић-Јовичевић. За трећег се на компензацији у СДС-у још нису одлучили, али, из извора блиских тој странци, сазнајемо да рачунају на три сигурна компензациона мандата. 

На листи  највеће опозиционе странке за Народну скупштину, очекивано, налази се и доскорашњи Социјалиста и директор бањалучлког Градског гробља, Недељко Милаковић, и то као седми у својој изборној јединици. Још једно изненађење је да начелника Теслића и предсједника Главног одбора СДС-а, Милана Миличевића, уопште нема на листама његове странке, ни као потенцијалног посланика у Народној скупштини, али ни у Парламенту БиХ. 
На изборној листи СДС-а за ПС, име доктора Нене Добријевића налази се тек на посљедњем мјесту, и то у изборној јединици чији је носилац Драган Мектић. Та чињеница, на друштвеним мрежама изазвала је и неке негативне коментаре. 

Посланик Клуба ПДП-а, Адам Шукало, недавно је чврсто обећао да се његово име неће наћи ни на једној листи. Очигледно, Шукало се предомислио, а у трку за посланика Парламентарне скупштине БиХ ићи ће са листе ПДП-а, и то као трећи кандидат те странке у изборној јединици један, одмах послије Бранислава Бореновића и Мире Пекић. 

НДП-ово највеће изненађење је позиција посланика и потпредсједника те странке, Крсте Јандрића, чије је име посљедње на листи за Парламент Српске у изборној јединици три, мада би он лако могао да буде носилац НДП-ове компензације. Позиције странака биће нешто јасније када се објелодане имена кандидата на компензационим листама. Рок за њихово подношење ЦИК-у истиче данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана