Migrantima u Sarajevu svjesno lažu o dočeku u Banjaluci

Darko Momić
Migrantima u Sarajevu svjesno lažu o dočeku u Banjaluci

Banjaluka - Migrantima koji iz Sarajeva žele vozom da otputuju u Bihać na sarajevskoj željezničkoj stanici sugerišu da kupuju vozne karte samo do Banjaluke, uz lažno obrazloženje da ih u Banjaluci čeka autobus koji će ih besplatno odvesti do Bihaća, a to se radi s ciljem da bude smanjen pritisak na Unsko-sanski kanton i da migrantska kriza prebačena u Republiku Srpsku, saznaje “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz vrha MUP-a RS, policija Srpske posjeduje informacije o tome da migrante u Sarajevu obmanjuju i svjesno šalju u Banjaluku, iako je njihovo krajnje odredište Bihać, iz kojeg pokušavaju da pređu u Hrvatsku i domognu se Evropske unije. Naš izvor kaže da su ove informacije provjeravane u “Željeznicama FBiH”, iz kojih su stigle tvrdnje da migranti zbog nedostatka novca kupuju karte do Banjaluke.

- I neki migranti su potvrdili da nemaju novca, pa da zbog toga kupuju karte samo do Banjaluke, ali te njihove tvrdnje su lažne. Migrantima se manipuliše u Sarajevu jer im se govori da će iz Banjaluke najlakše stići do graničnog prelaza Gradiška, a nekima čak i da će iz Banjaluke biti odvezeni autobusima do Bihaća - tvrdi naš izvor iz MUP-a RS.

On ističe i da su lažne tvrdnje da migranti kupuju karte do Banjaluke zbog nedostatka novca zato što mnogi od njih nakon što se uvjere da nema nikakvog besplatnog prevoza autobusima iz Banjaluke do Bihaća masno plaćaju taksistima da ih voze.

- Sve to govori da iz Sarajeva s ciljem da rasterete MUP Unsko-sanskog kantona, u stvari, svjesno žele da migrantsku krizu prebace u Banjaluku - kaže naš sagovornik.

Portparolka MUP-a RS Mirna Miljanović kaže da je za danas zakazana sjednica Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata kojim predsjedava direktor Policije RS Darko Ćulum.

- Na toj sjednici će sigurno biti raspravljano i o navodima da migrante svjesno iz Sarajeva šalju u Banjaluku, a poslije sjednice će se javnosti obratiti direktor Policije RS - kratko je rekla Miljanovićeva za “Glas Srpske”.

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS i predsjednik Foruma za bezbjednost grada Banjaluka Radislav Jovičić kaže da je informaciju o tome da se migrantima u Sarajevu ne dozvoljava da kupuju vozne karte do Bihaća dobio na sjednici foruma održanoj prošle sedmice.

- To ukazuje na ozbiljan bezbjednosni problem. Nadležne institucije u Srpskoj moraju ozbiljno da razmišljaju o tome da migrante svjesno šalju u Banjaluku, pogotovo u svjetlu najava da se očekuje novi talas ilegalnih migranata - kaže Jovičić.

On dodaje da je zbog problema sa migrantima na području Banjaluke u okviru Foruma za bezbjednost formirana posebna radna grupa koja će u narednim danima održati sjednicu.

- Mi ćemo predložiti prije svega gradskim, ali i određenim republičkim organizacijama, za šta smatramo da se treba pripremiti, kao i koje korake treba preduzeti. To je ozbiljno pitanje u čije se rješavanje svi moraju uključiti - kaže Jovičić.

Službenica za odnose sa javnošću “Željeznica FBiH” Senka Račić juče je kratko rekla da će pismeno odgovoriti na naša pitanja, ali do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nismo dobili odgovore.

Obmana o autobusima

Aktivista Udruženja “Geto” iz Banjaluke i član Foruma za bezbjednost Banjaluke Vesna Malešević potvrdila je za “Glas Srpske” da je u razgovoru sa migrantima saznala da im u Sarajevu prodaju karte samo do Banjaluke.

- To im rade pod izgovorom da ih u Banjaluci čeka autobus koji će ih besplatno odvesti u Bihać - kaže Maleševićeva.

Ona je istakla i da ima informacije da migrante drže u posebnom vagonu kako se ne bi miješali s ostalim putnicima i izazivali paniku.

- Dobijala sam informacije i da im u Banjaluci policija nije dozvoljavala da izađu iz voza, kao i da jako grubo postupa sa njima - kaže Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana