Мигранти уселили у хотел Национал у центру Сарајева

РТРС
Мигранти уселили у хотел Национал у центру Сарајева

Сарајево - Служби за послове са странцима од почетка године до половине овог мјесеца пријављена су 10.694 илегална мигранта, наводи се у Информацији Министарства безбједности, која је на дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара.

Намјеру за подношење захтјева за азил исказала су 9.892 лица, док их је 800 то урадило.

Група миграната, која у БиХ незаконито борави, већ данима је у просторијама напуштеног хотела Национал у центру Сарајева. Како су потврдили за РТРС, од надлежних институција нико их није регистровао.

Нови “дом” мигрантима је рушевна зграда хотела Национал у Сарајеву.

Унутар зидина двије деценије некоришћеног објекта, међу тонама смећа од којег се шири неугодан “мирис” – шатори и импровизоване постеље. Десетак их је, тврде нам! Но “постеља” расутих по некадашњим просторијама, много је више.

Првобитно непријатељски настројени – тражили су новац, мобилне телефоне или часовнике, као накнаду за снимање.

Из Алжира су кажу! И нико их и нигдје у БиХ, до сада, није евидентирао! А у разрушеном хотелу “спавају” већ данима! Хамзи је циљ – Италија!

“Чекам. Немам новца, знате! Моја фамилија ће ми послати новац? Хумани људи нам дају нешто хране. Немамо проблема овдје, нико нас не узнемирава”, увјерава Хамза, мигрант из Алжира.

Његов земљак, на своје крајње одредиште већ је стигао! Бар тако тврди! У БиХ је већ седам мјесеци. У Сарајеву три. И језик је дјелимично научио.

“Хвала за све Босна, сви људи су добри, сваки човјек, зато хоћу да се захвалим, хвала пуно браћи Муслиманима”, истиче мигрант из Алжира.

Полицајци их заобилазе. Храну повремено добијају кажу, у сарајевском црвеном крсту.

За личну хигијену тврде, понекад користе сусретљивост у комплексу оближње Цареве џамије. Тамо за разговор и нису били расположени. Јесу зато станари и пролазници. Страхују за здравље. И за безбједност - властиту и своје дјеце! Јер свега 50-ак метара даље налази се основна и средња школа. А школска година само што није почела.

Анкетирани грађани негодују и кажу како није у реду да они ту бораве, и истичу како би се проблемом миграната држава требала много више позабавити.

Анкетирани сумњају да придошлице користе и различите опијате. На то упућује, кажу, њихово понашање и чињеница да готово свакодневно и у истом термину “примају госте” – такође мигранте. И за наш објектив, очигледно, недозвољене ствари или твари, брзо су сакрили приликом уласка у објекат.

Откуд нерегистровани мигранти – незаконито данима у сред града? Одговорни ћуте!? Једини одговор стигао нам је из кабинета начелника сарајевске општине Стари Град.

Ибрахим Хаџибајрић понавља како је рушевни објекат у власништву Кантона Сарајево. И подсјећа на властито упозорење још с прољећа – када су нежељена шаторска насеља почела да ничу по сарајевским парковима - како “мигрантска криза измиче контроли”!?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана