Migranti u prikolicama traže put do EU

Vedrana Kulaga
Migranti u prikolicama traže put do EU

Banjaluka - Migranti iz zemalja Bliskog istoka i onih zahvaćenih ratom sve češće uspijevaju da ilegalno pređu granicu i uđu u BiH, što zadaje nove glavobolje nadležnim službama.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u subotu u Glamočanima kod Laktaša gdje je uhapšeno pet migranata, a pronađeni su u kamionu koji je prevozio robu iz Turske za jedno banjalučko preduzeće. Migrante su otkrili radnici, a u Policijskoj upravi Banjaluka su naveli da je riječ o državljanima Avganistana i Pakistana starosti od 16 do 37 godina.

Pronađena lica predata su Službi za poslove sa strancima BiH, a direktor te službe Slobodan Ujić kaže da su ilegalni migranti u proteklom periodu pronalaženi i u Mostaru, Zenici, Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Prijedoru.

- Pokušavamo da utvrdimo identitet lica koja su pronađena u blizini Banjaluke, kako su prešla granicu, odakle su krenula, jer BiH koriste kao tranzitno područje. Stavljeni su pod nadzor gdje ćemo pokušati doći do tih informacija. Donesena je mjera o protjerivanju iz BiH i oni će, kada procedure budu završene, biti vraćeni u zemlju porijekla ili u zemlju iz koje su ušli u BiH - rekao je Ujić.

Granična policija BiH i ostale službe imale su u posljednje vrijeme pune ruke posla zbog sve brojnijih migranata. Jedan od primjera zabilježen je krajem prošle godine kada je sedam migranata pronađeno skriveno u blizini Prijedora u devastiranoj i napuštenoj kući, a provjerama je utvrđeno da je riječ o državljanima Irana i Avganistana.

Jedan Brčak je krajem prošle godine u jednoj ulici u distriktu pronašao četiri migranta iz Avganistana i jednog iz Pakistana i svojim automobilom ih prevezao do policijske stanice.

Zanimljiv slučaj je bio je lani u Zenici. Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su prilikom pregleda kamiona u Carinskoj ispostavi otkrili migrante pri pregledu pošiljke mašinskih tepiha.

Nisu se proslavili ni migranti koji su platili 900 evra za prevoz iz Crne Gore, ali su na prevaru umjesto u Mostaru iskrcani u Kifinom Selu kod Nevesinja.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić upozorio je da problem migranata postaje ozbiljan za BiH. Dio migranata je, kaže, ostao "zaglavljen" u Srbiji, odnosno između Srbije i Grčke i polako "cure" iz tog kruga. Mektić je naglasio da je otvorena nova ilegalna ruta iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore, BiH, dok manji krak ide prema Hrvatskoj.

Stotine privedenih

Granična policija BiH je prošle godine u pokušaju ili nakon ilegalnog prelaska granice otkrila 735 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu. Taj trend je nastavljen i ove godine, što potvrđuje činjenica da je od Nove godine do kraja januara otkriveno više od 100 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana