Мигранти у групама бораве око Жељезничке станице у Сарајеву

Срна
Мигранти у групама бораве око Жељезничке станице у Сарајеву

Сарајево - Премјештањем веће групе миграната из парка у центру Сарајева, преко пута Вијећнице, у избјеглички центар у Салаковцу, проблем илегалне миграције није нестао, него је само постао мање видљив.

Мигранти се сада, углавном у мањим групама, крећу око Жељезничке станице у Сарајеву, спавају по клупама и покушавају на сваки начин да дођу до границе Хрватске, али, како кажу, не би им представљао никакав проблем и да се настане у БиХ.

Избјеглице из Пакистана Надим Захади и Мохамед Заид кренули су прије годину и по дана пјешице из покрајине Кашмир и стигли су у БиХ прије четири дана.

“Због сталних нестабилности између Индије и Пакистана у покрајини Кашмир тамо више не можемо да живимо. Распродали смо све што смо имали у Кашмиру и селили се по различитим дијеловима Пакистана. Након тога кренули на пут према Италији гдје желимо да радимо и нормално живимо”, рекао је Захади Срни.

Он је нагласио да је прије четири дана стигао у БиХ из Србије и да је био у избјегличким центрима у Турској и Грчкој.

“Наша мања група је заједно кренула из Пакистана. У Турској је било и избјеглица из Авганистана, Сирије, Либије. Сада се у БиХ надамо да ћемо остати 15-так дана и продужити преко Хрватске и Словеније до Италије”, рекао је Захади.

Захади и Заид истичу да немају чланова породице који живе у Европској унији и надају се да би у Италији могли добити послове молера, заваривача и керамичара, које су радили прије него што су кренули у избјеглиштво.

“Надам се да ћемо доћи до границе са Хрватском. Спремни смо да радимо све и у БиХ, довољно је да нам неко понуди било какав посао. Што се мене тиче, ја бих остао и у БиХ, с обзиром на то да има муслимана, само ако нам понуде да радимо и смјештај”, рекао је Заид.

Он је напоменуо да је један дио избјеглица, који су били са њима прије неколико дана, продужио пут према Бихаћу, један је дио пристао да се региструје, а један дио због неповјерења према властима у БиХ то не жели да учини.

Група миграната из Пакистана се нада да ће успјети да дође до Бихаћа, а након тога и до границе са Хрватском, истичући да се немају гдје вратити у Пакистан.

“Надамо се да има добрих људи који ће нам помоћи да дођемо до Бихаћа. Остали смо без новца и надамо се да ћемо срести неког од наших земљака којима је остало више новца”, каже Заид.

Грађани Сарајева се праве да не примјећују ове мање групе махом младића афро-азијског поријекла које сједе по клупама у околини Жељезничке станице.

Мигранти су упознати о чињеници да би у избјегличком центру у Салаковцу могли да добију смјештај и да буду збринути на неколико дана, под условом да буду регистровани.

Група од око 270 миграната, који су посљедњих мјесеци живјели у парку код сарајевске Вијећнице, су у пет аутобуса 18. маја пребачени у избјеглички центар Салаковац.

Ту групу миграната је јуче посјетила и министар за избјелице и расељена лица у Савјету министара Семиха Боровац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана