Migranti u Banjaluci postali ozbiljan problem

Veljko Zeljković
Migranti u Banjaluci postali ozbiljan problem

Banjaluka - U posljednjih nekoliko dana povećan je broj migranata koji dolaze na područje Banjaluke i Gradiške i uglavnom je riječ o državljanima Sirije i Pakistana, a primijećeno je nekoliko grupa Kurda iz Iraka.

Iz nadležnih institucija, međutim, ističu da nema mjesta panici, jer je riječ o brojkama koje još nisu dramatične.

- U prosjeku dnevno u Banjaluku dođe oko petnaestak migranata. Uglavnom je riječ o licima koja pokušavaju da pronađu neki od kanala da se domognu Hrvatske. Oni se vrte u krug, jer većina njih ne uspijeva da dođe do Bihaća, usputne stanice ka njihovom putu ka Evropskoj uniji - navode izvori “Glasa Srpske” iz MUP-a RS.

Građani koji žive u neposrednoj blizini autobuske i željezničke stanice u Banjaluci međutim upozoravaju da su ove brojke veće. Potvrdili su to “Glasu Srpske” i zaposleni u ova dva preduzeća, ali i okolnih ugostiteljskih objekata.

- Posljednjih nekoliko dana povećao se broj migranata. Kreću se u grupama, noću i uglavnom je riječ o mladim licima. Vidi se da postaju očajni i umorni i to me, da budem iskren, počinje zabrinjavati - kaže jedan od zaposlenih u ŽRS, ističući da migranti sve češće provaljuju u željezničke prostorije, ali i vagone, tražeći bilo kakvo prenoćište.

Svoju zabrinutost iznijela je i jedna od radnica ugostiteljskog objekata i navela da je čitava situacija u vezi sa migrantima zabrinjava, jer se dio njih u posljednje vrijeme počeo ponašati nasilnički.

- Nedavno su jednoj mojoj koleginici ukrali mobilni telefon, ali i jednoj ženi novčanik. Pitam se samo šta će biti kada ostanu bez para, kad postanu gladni... Nedavno su čak jednu ženu pratili i pokušali da joj otmu torbu. Da nisu reagovali lokalni momci, ne znam kako bi se sve to završilo - kazala je ona.

Iz Policijske stanice u Lazarevu navode da stvari ipak drže pod kontrolom, da policijske patrole redovno patroliraju i prate svako kretanje migranata, te da građani nemaju razloga za brigu.

Prema zvaničnim podacima MUP-a RS tokom prošle godine na teritoriji Republike Srpske pronađeno je i evidentirano ukupno 4.607 migranata, koji su ilegalno prešli granicu BiH. Stručnjaci bezbjednosti upozoravaju da bi ove brojke tokom ove godine mogle biti daleko veće i da bi migrantska kriza mogla dodatno eskalirati, jer su Hrvatska i druge evropske zemlje zatvorile svoje granice.

Kriva slika

Prema podacima Službe za poslove sa strancima najviše migranata je došlo iz Pakistana i Irana.

Iako je u javnosti stvorena slika da je riječ o ratnim i ekonomskim migracijama, zvanični podaci to demantuju. Više od trećine migranata je iz Pakistana, koji je u proteklom periodu bio pošteđen ratnih dešavanja, dok su na drugom mjestu po brojnosti izbjeglice iz naftom bogatog Irana, zemlje u kojoj je BDP po glavi stanovnika čak četiri puta veći od onog u BiH i gotovo isti kao onaj koji, primjera radi, ima Češka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana