Migranti sve teži zalogaj za vlast

Željka Domazet
Migranti sve teži zalogaj za vlast

Sarajevo - Nadležne institucije sve teže izlaze na kraj sa migrantskom krizom koja je ozbiljno zahvatila BiH jer se svakodnevno pojavljuju novi problemi koji usložnjavaju ionako teško stanje na terenu.

U BiH je od početka godine ušlo više hiljada migranata, a domaće vlasti trenutno nemaju rješenje kako da se izbore sa novonastalom situacijom koja je bila tema i jučerašnje sjednice Savjeta ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je situacija iz dana u dan sve gora. On smatra da se treba vratiti na osam zaključaka koji su na početku usvojeni i da se intenzivno mora raditi da bi se situacija olakšala.

Situacija u BiH došla je do te mjere da su čelnici Bihaća najavili proteste 26. jula ispred zgrade Parlamenta BiH, kada je zakazana i sjednica Parlamenta. Ovaj grad i predstavnici Unskog-sanskog kantona oštro se protive planu smještaja migranata na njihovoj teritoriji, gdje ih  trenutno ima najviše.

Bevanda nije želio da komentariše najavljene proteste, a ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić juče je poslije sjednice izbjegao novinare jer nije zadovoljan kako pojedini mediji izvještavaju o ovom problemu.

Mektić je svoj stav o protestima i migrantskoj krizi pred jučerašnju sjednicu podijelio sa pojedinim medijima, rekavši da smatra da najavljeni protesti u Sarajevu imaju političku pozadinu i iza njih se krije težak politički sukob između načelnika opština u Unsko-sanskom kantonu.

- Bio sam nekoliko puta kod njih, to je neviđeni sukob. Načelnici moraju biti svjesni da imaju te ljude tamo i da moramo tražiti neko rješenje. Gdje da ih ja vozim? Neka sjednu i dogovore se. Pa, ne možemo migrante protjerati na Mars - poručio je Mektić.

Osim pitanja smještaja migranata, problem se pojavio i sa finansiranjem pripadnika MUP-a RS koji su raspoređeni kao ispomoć službenicima Granične policije BiH.

Iako su postojala obećanja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o finansiranju troškova za smještaj i ishranu 60 pripadnika MUP-a, novac još nije obezbijeđen, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH koju je objavila Srna.

- Granična policija je razgovarala sa predstavnicima MUP-a o angažmanu dodatnih 30 policajaca. Pokrenute su aktivnosti na angažovanju dodatnih 15 policajaca - piše u informaciji, gdje se dodaje da će angažman zavisiti od mogućnosti obezbjeđenja dodatnih sredstava.

Iz MUP-a očekuju da Ministarstvo bezbjednosti ispoštuje obaveze iz nedavno potpisanog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH. Podsjetili su da je tim sporazumom Ministarstvo bezbjednosti zaduženo da snosi troškove smještaja i ishrane, dok će dnevnice i ostale troškove obezbijediti MUP Srpske.

U informaciji o stanju u oblasti migracija koja je razmatrana na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara navodi se da je Službi za poslove sa strancima prijavljen je 8.081 nezakoniti migrant u BiH od 1. januara do 5. jula, a namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 7.424 osoba, dok je njih 686 podnijelo taj zahtjev.

U informaciji je istaknuto da u te brojke ne ulaze podaci Službe za poslove sa strancima koji su nedostupni jer su 22. juna poplavljene prostorije službe i određeni serveri sa podacima o strancima.

Da migrantski talas ne jenjava potvrđuju i podaci da Granična policija i MUP RS svakodnevno iz graničnog pojasa vraćaju migrante u Crnu Goru. Kako je rekao načelnik fočanske Policijske uprave Velimir Kostović, to je najizraženije na Metaljci kod Čajniča i u Čelebićima kod Foče.

Plate

Vjekoslav Bevanda je rekao da je Savjet ministara BiH usvojio odluku o usvajanju politike plata i naknada u institucijama BiH za period 2019 - 2022. godina, visini osnovice za obračun plate i visini regresa za godišnji odmor zaposlenima u institucijama BiH za 2019. godinu.

-  Sa malim kašnjenjem donijeli smo politiku plata za naredni period - rekao je Bevanda i istakao da su sa dnevnog reda skinute tačke o sistematizaciji radnih mjesta u 11 institucija i pitanje stalnog smještaja za Agenciju za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana