Мигранти све тежи залогај за власт

Жељка Домазет
Мигранти све тежи залогај за власт

Сарајево - Надлежне институције све теже излазе на крај са мигрантском кризом која је озбиљно захватила БиХ јер се свакодневно појављују нови проблеми који усложњавају ионако тешко стање на терену.

У БиХ је од почетка године ушло више хиљада миграната, а домаће власти тренутно немају рјешење како да се изборе са новонасталом ситуацијом која је била тема и јучерашње сједнице Савјета министара БиХ.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда рекао је да је ситуација из дана у дан све гора. Он сматра да се треба вратити на осам закључака који су на почетку усвојени и да се интензивно мора радити да би се ситуација олакшала.

Ситуација у БиХ дошла је до те мјере да су челници Бихаћа најавили протесте 26. јула испред зграде Парламента БиХ, када је заказана и сједница Парламента. Овај град и представници Унског-санског кантона оштро се противе плану смјештаја миграната на њиховој територији, гдје их  тренутно има највише.

Беванда није желио да коментарише најављене протесте, а министар безбједности БиХ Драган Мектић јуче је послије сједнице избјегао новинаре јер није задовољан како поједини медији извјештавају о овом проблему.

Мектић је свој став о протестима и мигрантској кризи пред јучерашњу сједницу подијелио са појединим медијима, рекавши да сматра да најављени протести у Сарајеву имају политичку позадину и иза њих се крије тежак политички сукоб између начелника општина у Унско-санском кантону.

- Био сам неколико пута код њих, то је невиђени сукоб. Начелници морају бити свјесни да имају те људе тамо и да морамо тражити неко рјешење. Гдје да их ја возим? Нека сједну и договоре се. Па, не можемо мигранте протјерати на Марс - поручио је Мектић.

Осим питања смјештаја миграната, проблем се појавио и са финансирањем припадника МУП-а РС који су распоређени као испомоћ службеницима Граничне полиције БиХ.

Иако су постојала обећања Међународне организације за миграције (ИОМ) о финансирању трошкова за смјештај и исхрану 60 припадника МУП-а, новац још није обезбијеђен, наведено је у информацији Министарства безбједности БиХ коју је објавила Срна.

- Гранична полиција је разговарала са представницима МУП-а о ангажману додатних 30 полицајаца. Покренуте су активности на ангажовању додатних 15 полицајаца - пише у информацији, гдје се додаје да ће ангажман зависити од могућности обезбјеђења додатних средстава.

Из МУП-а очекују да Министарство безбједности испоштује обавезе из недавно потписаног споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи и надзору границе са Граничном полицијом БиХ. Подсјетили су да је тим споразумом Министарство безбједности задужено да сноси трошкове смјештаја и исхране, док ће дневнице и остале трошкове обезбиједити МУП Српске.

У информацији о стању у области миграција која је разматрана на јучерашњој сједници Савјета министара наводи се да је Служби за послове са странцима пријављен је 8.081 незаконити мигрант у БиХ од 1. јануара до 5. јула, а намјеру за подношење захтјева за азил исказале су 7.424 особа, док је њих 686 поднијело тај захтјев.

У информацији је истакнуто да у те бројке не улазе подаци Службе за послове са странцима који су недоступни јер су 22. јуна поплављене просторије службе и одређени сервери са подацима о странцима.

Да мигрантски талас не јењава потврђују и подаци да Гранична полиција и МУП РС свакодневно из граничног појаса враћају мигранте у Црну Гору. Како је рекао начелник фочанске Полицијске управе Велимир Костовић, то је најизраженије на Метаљци код Чајнича и у Челебићима код Фоче.

Плате

Вјекослав Беванда је рекао да је Савјет министара БиХ усвојио одлуку о усвајању политике плата и накнада у институцијама БиХ за период 2019 - 2022. година, висини основице за обрачун плате и висини регреса за годишњи одмор запосленима у институцијама БиХ за 2019. годину.

-  Са малим кашњењем донијели смо политику плата за наредни период - рекао је Беванда и истакао да су са дневног реда скинуте тачке о систематизацији радних мјеста у 11 институција и питање сталног смјештаја за Агенцију за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана